Partner

25 oktober 2023

Food (agri)

Een nieuwe dimensie in verse koffie

Inmiddels meer dan 28 jaar in de koffiebranche actief, als melangeur ervaring te hebben opgedaan bij een aantal vooraanstaande leveranciers van koffie- en thee besloot Marcel Neggers dat de rijp tijd was om voor zichzelf te gaan beginnen en zag Copa Coffee het licht. “Mijn drive om het zelf te gaan doen was niet eens zozeer ingegeven door de gedachte dat het beter kon, maar veel meer vanuit mijn visie dat anders moest. In weet uit ervaring dat de smaakbeleving van een mooie koffiemelange pas optimaal is als het kopje echt vers is. En als ik zeg vers, bedoel ik ook echt vers. Dus niet alleen vers gezet, maar ook gezet met bonen die niet meer dan een week oud zijn. Daarom branden wij in onze eigen branderij in Eindhoven elke week alleen de kilo’s die die week door onze klanten besteld zijn. En daarmee geven wij een nieuwe dimensie aan de term ‘een vers kopje koffie’.

“Want hoe verser de bonen, hoe steviger de crème-laag en hoe intenser de smaak. Dat zal geen enkele barista iets tegen in kunnen brengen. En dat is ook hetgeen wat we onze klanten willen laten ervaren. De smaakbeleving van vers. Een beleving die er voor zorgt dat iemand met heel veel enthousiasme zijn tweede of zelfs derde kopje neemt. Als je dat ziet gebeuren of terug hoort van je klanten, dan is mijn dag geslaagd. Daar doe ik het voor.”

Hoe verser de bonen, hoe steviger de crème-laag en hoe intenser de smaak

Nieuwe locatie Koffie- en theehuis Oirschot Copa Coffee
heeft met deze unieke marktbenadering in de afgelopen jaren een mooi klantenbestand opgebouwd variërend van horecabedrijven en sportclubs tot het bedrijfsleven en particulieren. Marcel: “Die laatste groep bedienen we via onze webshop en in ons koffie en theehuis in Oirschot. Daar laten we mensen de smaak ervaren van verse koffie, smaakvolle thee en iets lekkers er bij. Als dit artikel verschijnt zijn we overigens verhuisd naar een mooi nieuw pand in Oirschot, waar we onze klanten nog beter kunnen laten genieten. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd en we zullen vanaf 28 oktober open zijn.”

Uniek door authentiek te zijn
Terug dan naar de locatie in Eindhoven waar Marcel ons inmiddels, na een geurig kopje espresso te hebben gedronken, geserveerd in de sfeervolle showroom, heeft meegenomen naar de branderij in hetzelfde pand. “Hier is waar the magic happens. De kwaliteit wordt bepaalt door twee factoren: de melange en het brandingsproces. Wil je dus zelf de kwaliteit kunnen bepalen, moet je zelf branden. En dat is wat wij hier doen. Maar we doen ook voor de rest alles zelf. Van het inkopen van de bonen, tot melangeren, testen, branden, verpakken en verkopen. Inmiddels hebben we zeven unieke soorten koffie samengesteld met AAkwaliteit bonen uit Indonesië, Timor en Brazilië. Verder hebben we twee soorten thee, de Sunleaf thee die haar oorsprong vindt in Sri Lanka en verse thee in potten met gedroogde en verse vruchten. Ik durf rustig te stellen dat je zowel in koffie en thee bij ons smaken krijgt die uniek zijn doordat ze zo authentiek zijn.”

Compleet plaatje
Maar om de kwaliteit te kunnen garanderen, is er meer nodig dan een goed product, benadrukt Marcel onder het genot van ons tweede kopje koffie. Deze keer een overheerlijke cappuccino. “Wil je echt de kwaliteit van je product kunnen garanderen moet het hele plaatje kloppen. Denk aan koffiemachines waarvoor we samen met gerenommeerde leveranciers, maar ook de levering van servies, roersticks, melk & suiker, alles wat nodig is kunnen we leveren. Maar echt cruciaal in ons verhaal is de service. We leveren bijvoorbeeld kosteloos door heel Nederland. Hebben servicemonteurs op de weg zitten voor preventief onderhoud en snelle reparatie. Maar we geven ook trainingen en cursussen over onderhoud van machines en van onze eigen barista’s hoe je het beste kopje koffie zet en serveert. En dat doen we met heel veel passie en toewijding, omdat we gek zijn van koffie en thee en omdat het onze missie is om iedereen er van te laten genieten op de juiste manier. De manier van Copa Coffee.”