13 april 2023

Financieel & Juridischblog

Een bedrijfspand huren of kopen

In 2023 zullen de huur- en koopprijzen van bedrijfspanden in Nederland naar verwachting stijgen als gevolg van de groeiende economie en het toenemende aantal startende ondernemingen. Als ondernemer heb je dan de keuze om een pand te huren of te kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen die je moet overwegen voordat je een beslissing neemt.

Huren biedt voordelen als flexibiliteit en lage opstartkosten, omdat de kosten worden gespreid over de huurperiode en je geen groot bedrag in één keer hoeft neer te leggen. Huurders zijn ook niet verantwoordelijk voor onderhoudskosten en kunnen het pand aanpassen aan veranderende bedrijfsbehoeften. Echter zijn huurprijzen in de afgelopen jaren sterk gestegen en wordt verwacht dat de vraag naar bedrijfspanden zal toenemen, wat kan leiden tot verdere stijging van huurprijzen.

Daarom kan het kopen van een bedrijfspand ook aantrekkelijk zijn. Als eigenaar zijn ondernemers niet onderhevig aan huurverhogingen en jaarlijkse aanpassingen van huurcontracten en kan de aankoop van een pand op lange termijn financieel voordeliger zijn. Het nadeel is dat er een grote investering nodig is en er extra kosten zijn voor onderhoud, verzekeringen en hypotheeklasten. Ook is het minder flexibel omdat het pand niet zomaar kan worden verkocht.

Het is daarom belangrijk dat ondernemers de optie kiezen die het beste past bij hun bedrijf en situatie. Beide opties hebben voor- en nadelen die meegewogen moeten worden, en het is verstandig om advies te vragen aan ervaren personen in de branche of aan experts bij het maken van deze belangrijke keuze. En met vooruitzichten zoals voorspeld voor 2023 is het van belang om goed te overwegen of huur of koop het beste is voor jouw financiële situatie en toekomstplannen.