Partner

6 november 2020

Food (agri)

DUURZAMER, SLIMMER EN WAARDEVOLLER VOEDSEL MAKEN MET DATA

WERKEN AAN DE TOEKOMST VAN ONS VOEDSEl.

De manier waarop we voedsel produceren en consumeren, moet in de toekomst anders. In Noordoost-Brabant zetten voedselveranderaars al grote stappen op weg naar een duurzamer, slimmer en waardevoller voedselsysteem. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor data.

Data zijn nu al niet meer weg te denken uit de voedselketen. Van genetica, innovatieve stalsystemen en precisielandbouw tot aan tracking & tracing van ingrediënten, marketing en verkoop. Hoe pas je data toe om ons eten duurzamer, verser en lekkerder te maken? Met andere woorden: hoe haal je waarde uit data?

Dat is waar de relatief nieuwe wetenschap ‘data science’ zich over buigt. Bij JADS in ’s-Hertogenbosch ontwikkelen onderzoekers samen met ondernemers modellen en instrumenten om bijvoorbeeld betere voorspellingen te kunnen doen. Zo worden met behulp van artificial intelligence de risico’s van klimaatverandering voor de teelt van bepaalde gewassen in kaart gebracht. Dankzij deze voorspellingen kunnen voedselmakers tijdig inspelen op veranderende omstandigheden.

Een groep bedrijven uit de dierlijke eiwitketen uit Boxmeer gaan hun datasets aan elkaar rijgen. Samen met JADS en TU/e leren ze hoe data helpt om meer waarde uit de keten te halen. Deze ketensamenwerking moet uiteindelijk leiden tot gezondere dieren, verantwoord medicijngebruik en minder verspilling.

In het Datalab AgriFood van Avans Hogeschool en HAS Hogeschool draait alles om data. Studenten, lectoren en ondernemers experimenteren met modellen om de duurzaamheid van menu’s aan de hand van foodmiles en CO2 uitstoot te berekenen. Zo worden data van ‘healthy fridges’ geanalyseerd (o.a. eetmomenten, productkeuze, prijzen). Met deze kennis kan uiteindelijk het productaanbod optimaal worden afgestemd op de behoeften van klanten.

Het daadwerkelijk toepassen van digitale innovaties kan een hele puzzel zijn. Met name voor mkb-bedrijven. Het Europese S3FOOD consortium kan hierbij uitkomst bieden door financiële ondersteuning. Zo gaat een technisch bedrijf in Waalwijk “cobots” maken voor een bakkerij in Vlaanderen. Deze ‘collaborative robots’ nemen zwaar en eentonig werk van mensen over. Deze aanpassing maakt het werk veiliger en aantrekkelijker.

Deze voorbeelden, die mede tot stand gekomen zijn door AgriFood Capital, zijn kenmerkend voor de manier waarop voedselveranderaars in Brabant werk maken van de toekomst van ons voedsel: pionieren met slimme oplossingen in de gehele keten, samen leren, maar vooral doen. Belangstelling voor de toepassing van data en slimme technologieën in agrifood? Ga naar: www.agrifoodcapital.nl

drone landbouw

AGRIFOOD CAPITAL FINANCIERINGSTAFEL

GRATIS EN ONAFHANKELIJK ADVIES VOOR ONDERNEMERS OP ZOEK NAAR GROEIKAPITAAL

De AgriFood Capital Financieringstafel is een onafhankelijk netwerk van financiële experts uit Noordoost-Brabant. Samen helpen ze starters, doorgroeiers en innovatieve mkb’er financiering te vinden. Jan Claassen, bevlogen voorzitter van de AgriFood Capital Financieringstafel, legt uit hoe.

“Ondernemers die financiering zoeken, zien vaak door de bomen het bos niet meer”, vertelt Jan Claassen. “Bovendien wil niet elke financier op dezelfde manier investeren in de start- of groeifase van een onderneming. En daar kan dan de AgriFood Capital Financieringstafel in actie komen. Wij zijn er voor alle ondernemers in Noordoost-Brabant met een business case die complex of uitdagend is. Niet alleen binnen maar ook buiten de agrifood sector.”

Topfinanciers uit de regio

Bij de AgriFood Capital Financieringstafel gaan ondernemers in gesprek met topfinanciers uit de regio. “Ondernemers pitchen hun ondernemingsplan. Vervolgens krijgen ze advies over het plan, het ondernemen zelf en over de financieringsmogelijkheden. De Financieringstafel heeft zelf geen grote potten geld, maar wel een ongekend netwerk op dat gebied. Daar willen we ondernemers van mee laten profiteren. Gratis.”

De leden van de AgriFood Capital Financieringstafel doen belangeloos mee. “Vanuit een grote betrokkenheid bij de regio willen we de economische bedrijvigheid en werkgelegenheid vergroten”, vertelt Jan. “Wij fungeren als gids in de wereld van overheidsinstrumenten en -subsidies, vermogensfondsen, particuliere investeerders en banken.

Uitnodiging aan ondernemers

Jan Claassen ziet ondernemers vaak bij verschillende partijen aankloppen voordat ze uiteindelijk bij de Financieringstafel terecht komen. “We zouden dat graag omgekeerd zien. Bij deze nodig ik starters en groeiers met een uitdagend financieringsvraagstuk uit om direct naar ons te komen. Wij kunnen adviezen geven en doorverwijzen naar de juiste partijen. Dat werkt heel goed in Brabant: gewoon met elkaar om de tafel zitten”, sluit Jan af.

Claassen

Contact

Ondernemers uit Noordoost-Brabant die op zoek zijn naar groeifinanciering kunnen contact opnemen met Raymond van den Bos, fondsmanager en lid van de AgriFood Capital Financieringstafel: r.vandenbos@ondernemersliftplus.nl,06 43 01 19 99.

De partners van de AgriFood Capital Financieringstafel zijn: ABN AMRO, Bossche Investeringsfonds (BIF), Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Credion, ING, OndernemersLift+, Rabobank en RVO Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van AgriFood Capital: www.agrifoodcapital.nl/projecten/financieringstafel.

De Financieringstafels worden aanbevolen door Economisch Netwerk Zuid-Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.