Ga terug
Partner

31 december 2020

Food (agri)Leisure & Cultuur

Dit bizarre jaar afsluiten met een heerlijk oliebollen recept

Zelf oliebollen bakken is natuurlijk erg leuk en hier is ‘ie dan, een lekker en makkelijk oliebollen recept. Met deze zelfgemaakte oliebollen kun je toch in deze nare tijd het jaar gegarandeerd feestelijk afsluiten! Het kost wat tijd en wat moeite, maar dan heb je ook wat en hoef je niet in de rij te staan bij een kraam of bakker in de buurt!

Dit recept is voor ongeveer 15 oliebollen

Benodigdheden:

  • 330 gr bloem

  • 325 ml (lauwe) melk

  • 50 gr blanke rozijnen

  • 25 gr boter (op kamertemperatuur)

  • 1,5 el citroensap

  • halve appel

  • 1 ei

  • 20 gr witte basterdsuiker

  • 7 gr droge gist

  • 5 gr zout

Stap 1: bereidingswijze

Laat de rozijnen 15-30 minuten wellen in een bakje met gekookt water. Ondertussen doe je bloem in een grote kom en meng je de gist hier doorheen. Voeg daarna de suiker, boter, het eitje, citroensap, melk en zout toe. Mix alles met een mixer tot een mooi glad beslag. Giet hierna het water met de rozijnen af en dep ze droog. Roer de rozijnen door het beslag en bedek de kom voor 30 min met een theedoek. Plaats de kom niet op een te warme plek maar ook niet in de koelkast. Gewoon binnen op de eettafel is voldoende.

Stap 2: voorverwarmen

In de tijd dat de deeg aan het rijzen is, kun je de frituur voorverwarmen op 175 graden. Als het deeg een half uur heeft staan rijzen en de olie is op temperatuur is het tijd om te gaan bakken! Schep met een vochtige ijsschep het deeg in de frituur. Zorg dat de oliebollen de ruimte hebben om te dobberen. Draai de oliebollen regelmatig om en bak de beide kanten mooi goudbruin.

Stap 3: eet smakelijk!

Laat de oliebollen als ze goud bruinig zijn even goed uitlekken op een stukje keukenpapier en lekker smullen maar! Als je van poedersuiker houdt kan je er een goede laag op doen als ze nog warm zijn.

Eet smakelijk en alvast een gelukkig nieuwjaar!