De Waterbank: versnellende aanpak voor de watertransitie

Afbeelding

De Waterbank: versnellende aanpak voor de watertransitie

De Waterbank is hét verbindingsplatform van vraag en aanbod voor gebruikt water, ook bekend als restwater, in Nederland. Het initiatief startte een aantal jaar geleden in Brabant en breidt zich uit naar landelijke omvang. Initiatiefnemer en actief bestuurslid van De Waterbank Marco Stevens van Waterschap De Dommel en watermakelaar Stefan Kramer zijn twee van de drijvende krachten achter dit platform. Stefan: “Het platform draagt bij aan het versnellen van de watertransitie. Via ondernemers wordt gewerkt aan het opbouwen van hubs van bedrijven en bedrijventerreinen met andere watergebruikers. Zo zorgen we ervoor dat er minder restwater zomaar geloosd wordt. We streven naar een duurzamer gebruik van restwater. Daarvoor zijn nieuwe structuren nodig.”

Dat we naast de energietransitie ook midden in de watertransitie zitten, is een feit. Straten en land staan onder water door enorme regenbuien. Dit heeft serieuze impact op de lokale productie en logistieke regionale infrastructuur. En tegelijkertijd zorgen langere periodes van droogte nog altijd voor watertekorten en verdroging. Het managen van beide uitersten met vele variaties van regenval, grondwaterstanden en afvalwaterstromen op bedrijventerreinen vraagt anno 2025 om een 180° andere strategie. Marco Stevens, strategisch omgevingsmanager van Waterschap De Dommel heeft een heldere aanpak voor ogen: “Eerst het grotere plaatje in beeld, daarna gezamenlijk aan de slag.” Zo vertelde Marco al in een eerder artikel. De ontwikkeling van De Waterbank is een belangrijk voorbeeld van ‘gezamenlijk aan de slag’.  

Water in balans 
“Met De Waterbank brengen we via vraag en aanbod van restwater en advies over de circulaire toepasbaarheid van het restwater, de waterbalans terug in onze leefomgeving”, legt Stefan uit. “In die zin ben ik een echte makelaar. Daar waar het ene bedrijf veel restwater heeft, bijvoorbeeld koelwater dat nodig is voor het productieproces, is er ongetwijfeld een bedrijf in de buurt dat hoogwaardig koelwater kan gebruiken. Bijvoorbeeld een nabijgelegen sportpark of golfbaan. We brengen deze partijen samen en gaan in gesprek. Zo kijken we naar de verschillende behoeften en naar de geografische ligging. Wat is er technisch nodig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het restwater van bedrijf 1 zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden bij bedrijf 2. En misschien wel weer door kan leveren naar bedrijf 3. Deze samenwerkingsverbanden noemen we waterdeals. Het is ons streven zoveel mogelijk waterhubs te realiseren en daarmee blauwdrukken voor toekomstige waterdeals. Hoe meer waterdeals, hoe minder vaak we het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. We gaan de gesprekken aan, doen ervaring op en betrekken de juiste installateurs en leveranciers bij daadwerkelijke totstandkoming van de nieuwe waterdeal. Regio voor regio. Zo buigen we hub voor hub bestaande structuren om naar een nieuwe, duurzame blauwdruk. Hubs die nu al actief zijn, zijn de hubs in Zuid-Nederland en in de regio Twente. Het is onze droom om met een netwerk van ondernemers en leden landelijke Waterbank-deals te realiseren. We zijn goed op weg!” 

Focus op industrie, bedrijventerreinen en agrarische sector 
“Het ontwikkelen van de waterdeals pakken we gestructureerd aan”, licht Marco toe. “Zo hebben we focuspunten geformuleerd: op welk type bedrijven en bedrijventerreinen ligt onze focus? Wat is zeg maar het laaghangend fruit van bedrijvencombinaties die restwater of hemelwater kunnen uitwisselen? De Waterbank focust zich dan ook op industriële ondernemers die grotere dakoppervlakten en proceswater consumeren, dus niet op particuliere huishoudens. Per bedrijf gaan we op zoek naar belangrijke schakels: welke bedrijven liggen er in de directe omgeving? Ligt er een natuurgebied dat last heeft van verdroging? Of glastuinbouw of agrarisch gebied met een waterbehoefte? Binnen de gebieden onderling liggen er ongelofelijk veel koppelkansen. Daar gaan onze watermakelaars naar op zoek. Vervolgens brengen zij de verschillende partijen bijeen om te komen tot een nieuwe waterstructuur.” 

 Oproep aan het bedrijfsleven 
"De leveringszekerheid van water staat onder druk. Naast het verkennen van alternatieve waterbronnen moeten we naar het grotere geheel kijken: water lokaal en op een slimme manier hergebruiken voordat het richting zee verdwijnt," zegt Marco. "De effecten van klimaatverandering zijn overduidelijk. Wij zien De Waterbank als een fantastische oplossing om het gebruik van water in onze leefomgeving weer duurzaam in balans te brengen," besluit hij. "Het momentum is nu. We moeten er nu mee aan de slag." 

Stefan: “Wij roepen bedrijven op om zich aan te sluiten bij dit initiatief, in het bijzonder grote waterverbruikers en -lozers. Via ons verbindingsplatform brengen we de ondernemers met vraag en aanbod samen. En heb je ondersteuning nodig bij het nuttiger inzetten van water, neem gerust contact met me op”, voegt Stefan nog toe. “En ondersteun je het initiatief van De Waterbank, word lid!” 

Kijk voor meer informatie op www.dewaterbank.nl

 Direct contact opnemen met Stefan Kramer? Stuur een mail naarmailto:: stefan.kramer@dewaterbank.nl