Partner

20 november 2020

HRM

De voordelen en de nadelen van thuiswerken

Laten we beginnen met de voordelen van thuiswerken. Niet iedereen heeft de luxe om thuis te werken. Door corona zijn we massaal met zijn alle gaan thuiswerken. In dit artikel staan de voor-en nadelen van thuiswerken.

De voordelen van thuiswerken:

Allereerst zijn we met thuiswerken wat meer beschermd tegen het corona virus. We hoeven niet meer in drukke kantoren te zijn en vermijden het openbaar vervoer.

Daarbij komt het volgende voordeel: minder reiskosten en reistijd. Minder reistijd betekent voor sommigen ook een uur langer slapen. Het is ook goed voor het milieu. Minder mensen gebruiken de auto, dit is positief voor de luchtkwaliteit.

Voor sommige mensen zorgt thuiswerken juist voor meer productiviteit. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze minder vaak gestoord worden.

Ook is een voordeel van het thuiswerken dat het ziekteverzuim minder is omdat ze vanuit huis kunnen werken.

De nadelen van thuiswerken:

Nu veel mensen thuis werken kan het zijn dat er minder sociaal contact is. Het verschuift een beetje naar de achtergrond. We werken niet meer op kantoor, hierdoor is het risico dat we langer werken veel groter.

Nog een nadeel is dat we minder bewegen. Minder bewegen heeft best wat risico's. Zo kunnen spieren verstijven.

Nog een risico dat op de loer ligt is het verliezen van concentratie. Thuis hebben we vaak afleiding. We doen bijvoorbeeld even snel een huishoudelijke taak tussen werk door, maar de kans dat dit langer gaat duren dan verwacht of dat we er nog wat taken bij doen is groot.

De grenzen tussen werk en privé worden ook onduidelijker, het wordt lastiger om een gezonde balans tussen werk en privé te hebben.