1 april 2022

Sport

De rode La Vuelta stier terug in de wei

La Vuelta komt op 19, 20 en 21 augustus 2022 naar Nederland. Tijdens de laatste etappe op Nederlands grondgebied staat het West-Brabantse Landschap in de schijnwerpers. Deze etappe op 21 augustus raast ook door de gemeente Steenbergen. De voorbereidingen om er een mooi wielerfeest van te maken zijn al in volle gang. En daar hoort het beeld van de rode Vuelta stier natuurlijk bij.

Initiatiefneemster is Tonny de Wit, lid van de Dinteloordse bouwclub B.C. De Leuttrappers. De bouwclub kreeg in 2020 de vraag om het beeld van een koe, dat toen nog diende als reclame van een energieleverancier, om te toveren tot een ware Spaanse Vuelta stier. Tonny de Wit: “ We hebben de uiers van de koe gehaald en toen was het plotseling een stier. De typisch Spaanse rode kleur maakt het beeld helemaal af. In 2020 ging het wielerfeest helaas niet door. Fantastisch dat het dit jaar weer door kan gaan. De stier staat nu weer trots te stralen aan de rotonde bij Dinteloord. Ik ben zelf van jongs af aan al een groot wielerfan. Met de vele verschillende wieleractiviteiten wordt het een groot feest. Zeker omdat het evenement in ons Jubileumjaar valt. Ik hoop dat er veel inwoners komen kijken!”

Onbeperkte tour

Niet alleen de Vuelta komt door onze gemeente dit jaar. Van 29 juni tot en met 3 juli 2022 organiseert Stichting Leef! de Onbeperkte Vuelta Brabant. In vijf dagen tijd wordt de etappe Breda-Breda afgelegd, die dus ook de gemeente Steenbergen aandoet. Het is een evenement waar iedereen met een chronische aandoening of een beperking aan mee kan doen.

Wethouder Esther Prent: “We hoorden van het initiatief van de onbeperkte Vuelta en werden hier direct enthousiast over. Samen met de andere West-Brabantse gemeenten dragen we dit een warm hart toe. Heel mooi dat mensen met een chronische aandoening of een beperking de kans wordt geboden om de Vuelta op deze manier te ervaren. We hopen dat deze toppers ook door onze inwoners worden toegejuicht.”

La Vuelta hand in hand met het Jubileumjaar

Het zal niemand zijn ontgaan: de Vuelta wordt gereden in het Jubileumjaar van de gemeente Steenbergen. Het jubileumjaar staat bol van activiteiten. Ook wieleractiviteiten rondom de Vuelta. Zo organiseert de stichting Wielercriterium Steenbergen op zaterdag 20 augustus een dernykoers en een dikke bandenrace. Op zondag 21 augustus wordt de etappe opgeluisterd met een Spaanse markt en fietsbehendigheidsspelletjes voor de kleintjes. Daarnaast start de Kleine Tour op 22 augustus en worden er meer initiatieven verwacht. Zo gaat de viering van het Jubileumjaar en de Vuelta hand in hand.

De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Alles wordt tot in de puntjes geregeld. Natuurlijk staat de veiligheid voorop. Een gemeentelijk team werkt samen met de organisatie om alles in goede banen te leiden. Het belooft een groot feest te worden.