17 oktober 2023

De reset was keihard

Maar heeft me heel veel gebracht

Er was een tijd dat Charles van Goch zich als succesvol ondernemer en op en top-netwerker in bijna elk zichzelf respecterend horeca- of ondernemersmagazine terug zag. Op de top waren zijn bedrijven in de Mise en Place Group actief in zes landen en had hèt uitzendbureau voor horecapersoneel een omzet van 90 miljoen euro. Maar door corona werd alles anders. Met zijn bedrijf ging hij keihard onderuit en hij moest noodgedwongen het faillissement aanvragen. Een lastige tijd volgde waarin hij zijn echte (zakelijke) vrienden leerde kennen. Inmiddels ligt die tijd al weer achter de geboren en getogen Brabander. Zowel zakelijk als privé heeft hij de wind weer in de rug. Mise en Place heeft een mooie doorstart gemaakt, zijn bedrijf Staffable (payrolling voor de horeca) is snel groeiend en hij heeft een aantal mooie netwerken geïnitieerd. Maar even zo belangrijk, Charles heeft besloten om werk en privé meer in balans te brengen. Een gezonde geest, in een gezond lichaam is niet alleen de sleutel om zelf honderd te worden, maar ook de basis om mensen te kunnen helpen om succesvol en gelukkig te zijn.

“Ik zou liegen als ik zeg dat het geen moeilijke tijd is geweest. Ik heb letterlijk en figuurlijk gejankt als een klein kind over het onrecht dat me was aangedaan”, blikt Charles nog één keer terug op de coronatijd en de teloorgang van Mise en Place. “Maar na een paar maanden kwam ik tot de conclusie dat ik niet de enige was die zo geraakt was door de corona. Ik besloot om mijn netwerk in te gaan zetten ten behoeve van mijn relaties. Overtuigd als ik was en ben dat ik daarmee voor heel veel relaties het verschil kan maken. Dus in plaats van in een hoekje weg te kruipen, heb ik mensen laten weten dat als ze mijn hulp ze konden gebruiken, ze een beroep op me konden doen. (lachend) en dat heb ik geweten.
Tot op de dag van vandaag staat mijn telefoonroodgloeiend met mensen die een beroep willen doen op mijn kennis en mijn kennissen. En dat geeft me enorm veel voldoening, want ik ben een verbinder. Dat ben ik altijd geweest en dat zal ik altijd blijven.” En dat is nog wel even. Want Charles is er van overtuigd dat hij honderd gaat worden. Niet in de laatste plaats omdat hij zichzelf een volledige reset heeft gegund.

“Voor de corona werkte ik zeker honderd uur per week. Zelfs de zondagen waren voor mij niet heilig. Alles voor het bedrijf en het grote succes. Inmiddels weet ik echter beter. Natuurlijk is het belangrijk dat je op een goede wijze je boterham te kunnen verdienen. Maar ik denk dat het ook belangrijk is dat het op een gezonde manier gebeurt. Welvaart is belangrijk om je rekeningen te kunnen betalen, maar welzijn of welbevinden is voor mij inmiddels onbetaalbaar geworden. Daarom heb ik ook heel bewust ruimte gemaakt om mijn spirituele kant verder te ontwikkelen. Een kant die ik altijd al heb gehad, maar die ik nooit in voldoende mate heb gekoesterd omdat ik het gewoon simpelweg veel te druk had. Door corona ben ik echter gedwongen geworden om het rustiger aan te doen en heb ik de balans voor mezelf gevonden. Ik werk nu nog zes dagen in de week en maximaal 10 uur per dag. En hoewel dat nog altijd stevig is, voelt dat niet zo. Eenvoudigweg omdat ik heel veel energie krijg van hetgeen ik nu onder de vlag van de Hospitality Synergie Group (HSG) allemaal doe.”

Ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen

Onder andere ondernemen met Mise en Place, Staffable en Stadsbrouwerij Maastricht, maar ook door netwerken te faciliteren waaronder een netwerk voor studenten en alumni van de beste hotelmanagementopleidingen in Nederland en daarbuiten. Ook is Charles de initiator van EPCAS, een professioneel netwerk voor Europese cateraars en BHV,de Brabantse Horecavrienden. “Ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen. Ik heb de contacten en de organisatiekracht met HSG. Dus waarom zou ik het niet doen. Ik geloof er namelijk in dat kennen net zo belangrijk is als kunnen. En dat kunnen beter gaat als je kennissen met kennisweet te vinden. En dat draagt dan weer bij aan mijn grotere doel en dat is de ‘gastvrijheidsbranche’ nog beter te maken en dat alles met oog voor de mens die elke dag keihard moet werken om succesvol te zijn.”

De mens centraal. Het loopt als een rode draad door het verhaal van Charles. Maar ook de ambitie om de wereld beter achter te laten dan toe hij hem aantrof. Charles: “Ik besef dat dit aanmatigend kan klinken, maar zo bedoel ik het juist helemaal niet. Ik weet niet of ik slaag in mijn streven, maar ik weet wel dat ik er gelukkig van wordt als ik de komende 50 jaar daar mijn levensdoel van kan maken. Daarnaast ben ik iemand die zegt wat hij doet, maar ook doet wat hij zegt. Ik geef als Chief Empowering Officer lezingen, workshops, cursussen en trainingen. Met al doel de mens achter de functie beter te maken. Want als iemand goed in zijn vel zit dan functioneert hij of zij beter. Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. Sinds ik ruimte maak voor mezelf, onder andere door meditatie en methoden die inzicht geven in jezelf, barst ik van de energie en heb ik ruimte in mijn hoofd om te ondernemen en om te leven. En dat gun ik iedereen. Ik denk er daarom sterk over na om van mijn landgoed in Lanaken een trainingscentrum te maken. Om zo mensen de reset te geven die ik zelf heb mogen ervaren.”

The Five Aces: muzikaal geweldig en zo gek als een deur
Wat doe je als je als (semi-)professioneel muzikant in coronatijd niet mag optreden. Simpel, dan steekt je spreekwoordelijk de koppen bij elkaar en ga je kijken of je samen iets leuks kunt bedenken. Op deze wijze ontstond de feestband The Five Aces. Vier topmuzikanten die samen een geweldig op elkaar ingespeeld blazersensemble vormen en die samen met een DJ de leukste, gekste, populairste en enthousiasmerende feestmuziek in een nieuw jasje gieten. Initiatiefnemer, inspirator en zelf begenadigd trompettist is Charles: “Het begon als een repetitie van vier muzikanten die op niveau moesten blijven in coronatijd. Maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een veelgevraagde podium act en treden we samen met onze DJ, de enige vrouw in ons gezelschap, steeds vaker op bij feesten en partijen. Wat mensen kunnen verwachten? Een spetterend en kwalitatief goed optreden inclusief licht, geluid en verkleedpartijen die passen bij het nummer dat we spelen. Ons doel is om mensen een geweldige avond te bezorgen. Muzikaal moet het top zijn, maar verder zijn we zo gek als een deur. En dat een hele avond lang. Dat zijn The Five Aces.”