Partner

6 september 2023

Food (agri)

De Food100 van 2023 is bekend!

Food100 maakt voor de zevende keer bekend wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. 

We staan voor een gigantische voedseluitdaging”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-jury. “Niet alleen zijn er ongelooflijk veel mensen om te voeden, maar er is een zeer nauwe correlatie tussen de opwarming van het klimaat en de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door voedselproductie, -bereiding en -verbruik. Die problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar resultaat meer beloond dan inspanning.

Focus op AI, voedselverspilling en gedragsverandering 
De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Wat opvalt in de lijst van dit jaar is het grote aantal oplossingen dat gebruikmaakt van AI, de aandacht voor het terugdringen van voedselverspilling, de focus op gedragsverandering. Daarnaast is de gastronomie goed vertegenwoordigd in de Food100 van 2023.


We staan voor grote voedseluitdagingen
Zo verbetert Johanna Schacht als Head AI bij Orbisk de technologie van voedselafvalmonitors waarmee chefs hun voedselverspilling kunnen terugdringen. Frank Holleman laat consumenten met zijn platform Fork Ranger duurzamere eetkeuzes maken door vaker seizoensgebonden en plantaardig te koken. En Marco Snikkers gaat als oprichter van OneThird voedselverspilling tegen door zijn klanten te helpen met voorspellingen over de houdbaarheid van groente en fruit.
 

Tegen de stroom in
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een steuntje in de rug geven, zodat ze doorzetten en doorgaan. “Deze aanpakkers verdienen erkenning en aanmoediging”, zegt Struyck. “Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen of om je baas te overtuigen van je vernieuwende plannen, dan gewoon doen wat iedereen doet.”
 

Dé 100 voedselveranderaars van dit moment
Ga voor de volledige lijst naar de website van Food100 of download hier het persbericht.

17 BRABANTSE VERSCHILMAKERS
Op de lijst van dit jaar staan 17 verschilmakers uit Brabant waarvan zeven afkomstig uit Noordoost-Brabant:

  • Dennis Hurkmans, eigenaar van de Heische Hoeve

  • Do Bongers, oprichter van Basic Theory BV

  • Gerben Boom, bestuurslid van Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt

  • Lucki Pijpers, oprichter van EXTRA-C

  • Merlijn Chardon, algemeen directeur van Multiphase Dryers BV

  • Simone Lips, oprichter en Impactmaker bij People of Tomorrow

  • Tim Kreukniet, ceo van Trabotyx

DRIE JUMP-ERS
Op de lijst staan bovendien drie jonge voedselveranderaars die afgelopen jaar het programma JUMP Dream Accelerator succesvol hebben afgerond:

  • Lucki Pijpers, oprichter van EXTRA-C (hierboven al genoemd)

  • Nele Vandeneede, Social Chef, Conceptontwikkelaar Play Art Food

  • Wendy Luong, oprichter van Green Bakers

Bekendmaking van de zes Food100 Foodhelden 2023
Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden benoemd tot Foodheld 2023 vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Op maandag 20 november maakt de Food100-jury tijdens een speciale bijeenkomst bekend wie deze speciale vermelding heeft verdiend.  

In 2022 werden onder andere de biologische varkensboer Bas Antonissen en De Nieuwe Oogst hoofdredacteur Esther de Snoo benoemd tot Foodheld. Bas werkt zoveel mogelijk lokaal, circulair en biologisch en zet zich in voor eerlijke prijzen voor de boer en het milieu. Esther probeert als hoofd van het grootste agrarische vakblad om zoveel mogelijk tuinders en boeren mee te krijgen in de landbouwtransitie.
 

Food100 is geen ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifood. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie aangedragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk.