19 juli 2021

Leisure & Cultuur

Collega’s niet geliefd op de BBQ

Bedrijven zoeken weer vaker naar bedrijfsuitjes.

Met het mooie weer is het barbecueseizoen begonnen, maar een personeelsbarbecue kunnen bedrijven beter overslaan. Nederlanders barbecueën namelijk liever niet met hun collega's, dit bleek uit een enquête die online slagerij de slagerij beschermd onder 1.200 BBQ-liefhebbers in Nederland.

Zoeken naar bedrijfsuitjes trekt aan
Dankzij de huidige versoepelingen kunnen bedrijven weer vaker een personeelsuitje plannen. Er is dan ook een stijging te zien in de afgelopen 6 maanden. Vooral in juni is goed te zien dat er meer animo is voor het plannen van een uitje. Er was een stijging van 100% naar gerelateerde. Het is duidelijk dat bedrijven hun personeel willen na een periode van thuiswerken. 

Collega's mogen thuisblijven 
Toch is een bedrijfsbarbecue niet de uitgelezen activiteit om het personeel mee samen te brengen. Dit heeft echter niets te maken met de wensen van barbecueën. Sterker nog: meer dan de helft van de deelnemers (63%) steekt vaker dan 15 keer per jaar de barbecue aan. Sinds de pandemie er door 27% van de wordt zelfs vaker gebarbecued. De reden dat een bedrijfsbarbecue minder populair is, ligt meer aan het gezelschap. Slechts 0,2% van alle respondenten barbecuet graag met collega's. In plaats daarvan doen ze dit liever met familie (48%) van vrienden (42%).

Personeel in het zonnetje zetten
Bert-Jan Lantinga, oprichter en eigenaar van The Butchery reageert privé op de uitkomst: “Natuurlijk is de uitkomst van de enquête niet een directe afspiegeling van de werkelijkheid, maar laat wel zien dat de sfeer houdt met familie. Als werkgever kun je misschien beter met een BBQ-pakket personeel zodat ze in hun eigen tijd met de grill aan de slag kunnen. En dan het liefst low & slow, want sinds corona is die barbecue-trend ook enorm zwaar.” 

Wat voor bedrijfsuitje dan wel geslaagd zou zijn? Uit een eerder onderzoek van de Nationale Vacaturebank bleek dat de werknemers hun voorkeur geven aan een sportief uitje. Natuurlijk mag deze worden afgesloten met lekker eten, zoals een barbecue. Maar de barbecue aansteken onder het genot van een borrel doen mensen toch liever met vrienden en familie!