24 januari 2024

‘Chaos Agents’ – de schaduwkant van Leiderschap.

Onlangsintroduceerde Joe Biden een voor mij nieuwe term: ‘chaos agents’. Hij bedoelde daar de verwoestende invloed van ego-trippende leiders mee en, zonder hem bij naam te noemen, dat ging natuurlijk over Donald Trump.

Dat zette mij aan het denken, want je mag je idd afvragen waarom figuren als Trump en ook Mislintat bij Ajax (ook zo’n chaos agent) hun eigen agenda altijd boven alles plaatsen. Zelfs als ze daarmee een maatschappij of organisatie volledig vertrappen…

Wat drijft deze figuren?
Chaos Agents kiezen altijd voor eigenbelang, dat gaat ze boven alles. Dat heeft natuurlijk te maken met hun behoefte (of meer drang, eigenlijk) naar erkenning en persoonlijk succes. Dát is waar ze energie van krijgen, dát stuurt ze.

Verwoestende Impact
Maar wat gebeurt er als we zo’n ego-tripper niet tijdig ontdekken en niet tijdig bijsturen? De ravage die ze achterlaten gaat namelijk enorm diep. Heb je hier wel eens over nagedacht? Hoe bescherm jij je organisatie tegen ego-leiders, hoe voorkom je dat je wegzinkt in chaos?

Leermoment
Ik weet niet of deze ‘leiders’ überhaupt te redden zijn, maar wat je wel kunt doen is hierop enorm alert te zijn. Blijf vooral vasthouden aan je eigen waardes, want uiteindelijk wil je toch dat ambitieuze medewerkers een bijdrage leveren aan het DNA van het team en de organisatie. En niet dat ze met hun ambities de fundering en kernwaardes van jouw team en bedrijf gaan ondergraven.

Samen sterk
Ga dus voor medewerkers die niet alleen op eigen succes uit zijn, maar juist ook oog hebben voor de groei en het success van het collectief, van het hele team. Creeer (en bescherm!) een omgeving waarin chaos-agents en ego-trippers geen kans krijgen.

Als voormalig CEO van McDonald's Nederland en internationaal serie-ondernemer helpt en adviseert René ondernemers en managers bij het ontwikkelen en organiseren van hun groei. Hij geeft hierover ook presentaties en ‘Groeikracht’-sessies en heeft het #1 managementboek ‘Het Geheim van Groeikracht’ hierover geschreven, de engelstalige versie daarvan wordt wereldwijd verkocht als ‘The secret of BIG’.

Meer informatie over René op https://www.linkedin.com/in/rsavelberg/ en www.nationaalgroeiplan.nl. René is te bereiken via rsavelberg@mcsense.nl of +31 6 199 787 04