Partner

5 maart 2024

Sport

Breda en Tilburg zijn klaar voor de Special Olympics Nationale Spelen

Nog 100 dagen tot de openingsceremonie van het grootste multi-sportevenement van 2024

Met nog 100 dagen tot de Special Olympics Nationale Spelen zijn Breda en Tilburg klaar voor de ontvangst van ruim 3000 sporters en coaches die deelnemen aan 20 verschillende sporten. Vandaag trapten beide steden groots af met de vrijwilligerscampagne voor de Nationale Spelen die van 14 tot en met 16 juni plaatsvinden.

Het is een uniek aangezicht. Langs de snelweg en diverse andere plekken in de provincie Noord-Brabant staan grote lachende gezichten van sporters die forensen vragen om vrijwilliger te worden. Het is de aftrap van de vrijwilligerscampagne van de Special Olympics Nationale Spelen die één keer in de twee jaar plaatsvinden. Van 14 tot en met 16 juni zijn Breda en Tilburg gastheer van het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking van 2024.

Recordaantal sporters die blijven overnachten

“De afgelopen anderhalf jaar hebben we hard gewerkt om alle voorbereidingen te treffen voor unieke Nationale Spelen. De inschrijving is inmiddels gesloten: we mogen 3007 sporters en coaches ontvangen, overnachten straks 2044 personen op Safaripark Beekse Bergen -een record- en gaan onze atleten de strijd aan in 20 sporten. Onze sportverenigingen en vrijwilligers staan in de startblokken om al onze gasten te ontvangen. En vergeet vooral onze ambassadeurs niet, die hun collega sporters graag verwelkomen in Brabant,” aldus stichtingsdirecteur Fleur van de Laar.

Ambassadeurs stelen de show

Het zijn dan ook de gezichten van de ambassadeurs Jaimy, Mitch, Steven en Baries die op de reclame-uitingen prijken. De grote lach is niet te missen en nodigt uit om je aan te melden als vrijwilliger of op een andere wijze een bijdrage te leveren aan de Nationale Spelen in Breda en Tilburg. Het deelnemersveld bestaat traditioneel uit sporters uit het hele land. Zij trainen al geruime tijd om -met nog 100 dagen te gaan- hun beste prestatie te gaan leveren. Hoewel het de Nationale Spelen betreft zijn er ook gasten uit onder andere België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk die deelnemen aan het internationale hockeytoernooi, welke onderdeel is van de Nationale Spelen. “En samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hebben we ons ingespannen om deelnemers uit Aruba, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba mee te laten doen. Het wordt een geweldig sportfeest met veel lachende gezichten,” vervolgt Van de Laar.

Een inclusief sportfestijn voor

Wethouder sport van de gemeente Tilburg kijkt al reikhalzend uit naar de Nationale Spelen: “De laatste 100 dagen voordat de Special Olympics Nationale Spelen 2024 van start gaan! 100 dagen klinkt lang maar het gaat nu snel. De voorbereidingen voor dit geweldige inclusieve sportfestijn zijn in volle gang en daarmee groeit ook mijn enthousiasme. Ik kijk er enorm naar uit om al die sporters in actie te gaan zien en te genieten van hun prestaties en plezier. We gaan er een memorabele editie van maken!” aldus Maarten van Asten.

De komende tijd streeft de organisatie ernaar om het verhaal van de Special Olympics Nationale Spelen in Breda en Tilburg verder uit te dragen. Een speciaal plekje is daarvoor ingeruimd voor de side-events in aanloop naar en tijdens het evenement. Brigite van Haaften, voorzitter van de Stichting Nationale Spelen Breda en Tilburg 2024, legt uit: “Om mensen te betrekken werken we samen met de beide gemeenten, provincie Noord-Brabant, het BrabantSport Fonds, Uniek Sporten en diverse sport- en zorginstellingen. Met Bocce, Wandelen en Urban Sporten hebben we diverse activiteiten voor jong en oud om mensen te enthousiasmeren om zelf actief te worden en deel te nemen aan de Special Olympics. Zelfs als je (nog) geen actieve sporter bent tijdens de Nationale Spelen. Het is die nalatenschap die we graag samen met alle betrokkenen willen achterlaten.”

De komende maanden wordt daar ook in communicatie veel aandacht aanbesteedt. Zo zijn onder andere de opnames gestart voor een negendelige serie die in mei en juni uitgezonden wordt op Omroep Brabant. Leon van der Zanden gaat samen met de ambassadeurs op weg naar de Nationale Spelen en geeft een uniek kijkje in het leven van de sporters. “Onze ambassadeurs hebben unieke verhalen te vertellen. Het is mooi dat het gelukt is om die verhalen de komende weken te vangen. Daarnaast hebben we nog een aantal andere spectaculaire nieuwswaardige momenten, maar die gaan we binnenkort naar buiten brengen,” aldus Van Haaften. 

In Breda kan men ook niet wachten tot het zover is. Eddie Förster, wethouder Sport, blikt vooruit: “Over 100 dagen is het al zo ver! Ik weet zeker dat de Special Olympics een echt sportfeest gaan worden. Sporten en bewegen hebben voor veel mensen een belangrijke plek in hun leven èn het is ook nog eens gezond. Ik hoop dat veel mensen komen kijken. Ik ben er zelf in ieder geval bij!”

De Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg trappen op 14 juni af met een openingsceremonie voor 10.000 bezoekers in Breepark (Breda). Op 15 en 16 juni staan de sporttoernooien op het programma. Kijk voor een overzicht van de locaties en sporten op www.specialolympics2024.nl.

Special Olympics

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland en wordt georganiseerd onder toezicht van Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Changing lives, changing attitudes

De Special Olympics Nationale Spelen wordt iedere twee jaar roulerend door Nederland georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 14, 15 en 16 juni 2024 vindt dit bijzondere evenement plaats in Breda en Tilburg. Er gaan meer dan 3000 sporters meedoen, in 20 takken van sport. De centrale thema’s van het evenement zijn: talent, sport en inclusie.