30 september 2021

Sport

Breda biedt schaatstalent ruim baan

De gemeente Breda wil sporttalenten de kans bieden zich zoveel mogelijk in de eigen regio te ontwikkelen. Daarom ondertekende wethouder Daan Quaars op de Kunstijsbaan Breda vandaag een vierjarige samenwerkingsovereenkomst met de KNSB en Stichting RTC Zuid Schaatsen voor het KNSB Talent Team langebaanschaatsen.

Topsport als inspiratie
Daan Quaars, wethouder sport van Breda: “We willen Breda profileren als talentenstad en een goede voedingsbodem voor talentontwikkeling creëren, in samenwerking met lokale, regionale en landelijke partners. Niet alleen met de bouw van het Talentencentrum, maar ook door het ondersteunen van talentprogramma’s. Door in te zetten op het KNSB Talent Team Zuid langebaanschaatsen bieden we schaatstalent de ruimte, maar versterken we ook de schaatssport in Breda en omstreken, samen met partijen als Deltalent en Optisport. En topsporters en talenten kunnen anderen weer inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Samen brengen we zo talent naar de top.”

KNSB Talent Teams
Nederland telt inmiddels vijf KNSB Talent Teams, programma’s die als doel hebben het beste schaatsland ter wereld te blijven, het shorttracksucces door te ontwikkelen en met inlineskaten en kunstrijden door te groeien naar het hoogste niveau. Met de Talent Teams wil de schaatsbond een optimale omgeving bieden aan de beste schaatstalenten. Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB: “We bieden talenten een hoogwaardig opleidingstraject, waarin ze in een professionele omgeving kunnen trainen. Daarin werken we samen met selecties van ijsbanen en schaatsverenigingen, maar ook met Nationale teams en topteams. Op deze manier hopen we talenten soepel te laten doorstromen naar het hoogste niveau.”

Focus op langebaanschaatsen in Breda
Het KNSB Talent Team Zuid biedt rijders uit Brabant, Zeeland en Limburg twee disciplines aan: langebaanschaatsen en vanaf 2022 shorttrack. In Breda ligt de focus op langebaanschaatsen, in Tilburg ook op shorttrack. Het programma staat onder regie van Stichting RTC Zuid Schaatsen. Voorzitter van de stichting, Ad den Otter, is blij dat de gemeente Breda zich bereid heeft verklaard om de komende vier jaar het programma voor langebaanschaatsen te ondersteunen: “Zo kunnen we schaatstalenten dicht bij huis de juiste begeleiding bieden, niet alleen op sportief vlak, maar ook in relatie tot hun onderwijscarrière.”