Partner

19 juni 2023

Sport

BRABANTSPORT LANCEERT BRABANTSPORT ACADEMIE VOOR SCHOLEN EN BEDRIJVEN

BrabantSport heeft vrijdag 9 juni tijdens de FIH Pro League de BrabantSport Academie gelanceerd. Met de BrabantSport Academie vergroot BrabantSport de maatschappelijke impact die het nu al maakt. Alles met het doel om Brabant sterker te maken door sport. De Academie bestaat uit een lespakket voor basisscholen en trainingen voor het Brabantse bedrijfsleven.

“Met de BrabantSport Academie willen we Brabantse leerlingen en het bedrijfsleven inspireren met de kennis en onze ambassadeurs uit de sportwereld”, aldus Nienke Nijenhuis, Directeur Topsport en Innovatie bij BrabantSport. “Topsport spreekt bij mensen erg tot de verbeelding. De lessen uit de sportwereld zijn daarom een goed middel om meer maatschappelijke impact te maken in de provincie en Brabant nog sterker te maken door sport.” 

Kinderen en jongeren zijn sinds de coronacrisis minder gaan sporten. Slechts 56,8 procent van de kinderen van 4 tot 12 jaar voldeed in 2022 aan de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad. “Die trend willen we met De BrabantSport Academie omdraaien”, vertelt Nijenhuis. “Met het lespakket brengen we Brabantse topatleten uit Team BrabantSport naar het klaslokaal en zo laten we de leerlingen kennismaken met onderwerpen als voordelen van beweging, gezonde voeding, maar ook presteren onder druk en het omgaan met tegenslagen.”

Voor het bedrijfsleven zijn verschillende trainingen ontwikkeld. “Topsport en het bedrijfsleven hebben veel raakvlakken. Met de kennis die wij in huis hebben en de ervaring van onze coaches, atleten en specialisten uit de sportwereld leveren we een positieve bijdrage aan de impact die Brabantse bedrijven maken.”

“LESSEN UIT DE SPORT SLUITEN PERFECT AAN OP HET BEDRIJFSLEVEN”

Sportpsycholoog Joyce Jansen
Joyce Jansen, SPORTPSYCHOLOOG VSPN®, ontwikkelde samen met haar collega Joost Pluijms de trainingen voor de bedrijven. “De thema’s en processen die relevant zijn in de topsport zien wij ook terugkomen in het bedrijfsleven”, legt Jansen uit. “Het gaat over presteren onder druk, doelstellingen behalen. Maar daarbij ook de kanttekening dat je je grenzen moet kunnen aangeven.” 

De trainingen van de BrabantSport Academie bestaan uit drie of vier dagdelen, afhankelijk van de training. Per onderwerp en dagdeel staat er een thema centraal waar het verhaal van een topsporter of coach goed op aansluit. “Bedrijven krijgen de mogelijkheden om de Brabantse topsporters, coaches en specialisten zoals Jeroen Delmée, Sanne van Dijke en Lidewij in huis te halen en van hen te leren. De dynamiek die ontstaat tussen die twee werelden is mooi om te zien.”

“DE MAGIE VAN SPORT OVERBRENGEN”

Topjudoka Roy Meyer
Roy Meyer is een van de Brabantse atleten die langsgaat bij Brabantse scholen en in het lespakket is de topjudoka verantwoordelijk voor de module omgaan met tegenslagen en verlies. “Ik heb op jonge leeftijd de magie van sporten ontdekt en dat heeft me voor de rest van mijn leven lessen gegeven die ik ook op andere vlakken in het leven meeneem”, aldus Meyer. 

Tijdens zijn bezoeken aan scholen vertelt Meyer over zijn eigen ervaringen, problemen uit zijn jeugd en de rol die sport daarin speelde. Daarnaast brengt hij de leerlingen in beweging met meerdere actie-reacties spelletjes. “Met de BrabantSport Academie kun je heel veel kinderen bereiken. En dan is het voor de leerlingen extra leuk dat er topsporters aan verbonden zijn, want daar kijken ze toch tegenop.” 

Meer informatie over de BrabantSport Academie, het lespakket en de bedrijfstrainingen? Ga naar www.brabantsportacademie.nl