21 maart 2023

Sport

Brabantse sportschooldichtheid onder het landelijk gemiddelde

Sporten in Brabant? Dan zit je waarschijnlijk lang op de fiets. In de provincie is op iedere 10,4 km² een sportschool te vinden. Elders in het land is de drempel om regelmatig te bewegen net iets lager: landelijk gezien is er namelijk op iedere 10,2 km² een sportschool gevestigd. Dit en meer blijkt uit onderzoek van thuisstudie platform Laudius.

Het onderzoek is gebaseerd op 4.400 sportscholen in Nederland die in 2023 geregistreerd staan op Google Maps.

Eindhoven heeft de meeste sportscholen per km²
Eindhoven heeft de hoogste sportschooldichtheid van Noord-Brabant met een fitnessmogelijkheid voor elke 2,4 km². Ook Helmond scoort goed (2,7 km²). De top 3 wordt aangevuld met Waalre (elke 2,8 km²).

Waalre heeft het best beoordeelde fitnessaanbod
In totaal werden in Brabant bijna 23.800 reviews geanalyseerd. Sportscholen in Waalre komen van alle Brabantse gemeenten het beste uit de verf: de sportscholen worden hier namelijk het hoogst beoordeeld. Hieronder zie je de top 3 van gemeenten met de best gewaardeerde sportscholen:

  1. Waalre (gemiddelde score van 4,64 uit 5)

  2. Eindhoven (gemiddelde score van 4,6)

  3. Helmond (gemiddelde score van 4,58)

Regionale verschillen in openingstijden
In Brabant zijn de sportscholen gemiddeld 11 uur en 6 minuten open. Dit is langer dan in bijvoorbeeld Gelderland: daar kun je ‘maar’ 10,5 uur terecht voor een workout. In Limburg zijn de ruimste openingstijden van Nederland: 13 uur en 8 minuten per dag.

Benieuwd naar de regionale verschillen tussen Brabantse gemeenten in dichtheid en beoordelingen? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/zoveel-sportscholen-zijn-er-bij-jou-in-de-buurt