10 augustus 2023

Food (agri)

Brabantse ijssalons als beste beoordeeld

De zomer is in volle gang. Geniet jij af en toe van een lekker schepijsje om af te koelen? In Brabant heb je geluk: nergens worden ijssalons namelijk zo goed beoordeeld als in deze provincie. Vooral in Geldrop-Mierlo is het smullen, want deze gemeente heeft de best beoordeelde ijssalon van heel Brabant. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl.

Brabantse ijssalons worden op Google Maps gemiddeld beoordeeld met 4,3 sterren. Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 4,05 sterren. Vooral ijssalons in West- en Zuidoost-Brabant scoren goed: gemiddeld 4,4 

Het lekkerste ijsje koop je in Geldrop-Mierlo
‘IJssalon Kees’ in Geldrop-Mierlo krijgt van bezoekers de beste beoordeling op Google Maps van alle Brabantse ijssalons. Op basis van 1.601 beoordelingen scoort de ijssalon een 4,6. De top 5 beste ijssalons in Brabant liggen verspreid door meerdere gemeenten in de provincie.

 1. IJssalon Kees in Geldrop-Mierlo - (4,6 sterren met 1.061 reviews)

 2. Bon Appetit in Breda - (4,4 sterren met 1.585 reviews)

 3. De Smaak! Meesterlijk ijs & chocolade in Eersel - (4,7 sterren met 825 reviews)

 4. IJssalon Viavia in Oosterhout - (4,7 sterren met 741 reviews)

 5. IJssalon Bacio in Asten- (4,7 sterren met 599 reviews)

Bij het beoordelen van de beste ijssalons in Nederland is er niet alleen gekeken naar de gemiddelde sterrenbeoordeling, maar ook naar het aantal mensen dat heeft beoordeeld.

Relatief weinig ijssalons in Brabant
Wil je een ijsje kopen in Brabant? Je staat dan waarschijnlijk iets langer in de rij dan elders in het land. In de provincie zijn namelijk relatief weinig ijssalons te vinden: 5 per 100.000 inwoners.

Landelijk ligt dit aantal op 5,2 ijssalons per 100.000 inwoners. Zuidoost-Brabant vormt een uitzondering op de rest van de provincie, in de regio bevinden zich per 100.000 inwoners juist relatief veel ijssalons (6,3).

Veel unieke smaken, klassiekers zijn favoriet
In ons kikkerland worden veel unieke ijssmaken verkocht: van "matcha 5-kruiden", "knoflook" en "bier" tot "gember-jalapeño" en "frikadel". Momenteel zijn er zelfs meer dan 1.000 verschillende smaken beschikbaar! Toch blijven vanille, aardbei en chocola favoriet. Deze smaken worden vrijwel overal aangeboden.

Gemiddeld heeft een ijssalon 16 verschillende smaken in de vitrine. De kans is het grootst dat je hierbij kunt kiezen uit de volgende smaken:

 • Aardbei: 100%

 • Vanille: 100%

 • Chocolade: 90%

 • Stracciatella: 77%

 • Banaan: 75%

 • Pistache: 68%

 • Hazelnoot: 67%

 • Citroen: 66%

 • Malaga: 62%

 • Mango: 54%

 • (Amarena) kers: 43%

 • Kokos: 40%

 • Karamel: 35%

 • Oreo: 34%

 • Smurf: 34%

 • Framboos: 33%

Benieuwd hoe goed ijssalons in jouw provincie worden beoordeeld? Of waar de meeste ijssalons te vinden zijn? Dit en meer vind je in deze infographic: https://www.beslist.nl/info/ijssalons.html 

Over het onderzoek
Beslist.nl heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij de prijs van één ijsbolletje bij meer dan 100 ijssalons werd bevraagd. Verder is een analyse van websites van Nederlandse ijssalons uitgevoerd om de diversiteit in ijssoorten in kaart te brengen.

Ook zijn de beste ijssalons in Nederland bepaald met de behulp van Google Maps. Deze data werd in week 23 verzameld. Op het moment van publicatie kunnen de huidige beoordelingen daarom afwijken van de beoordelingen in het onderzoek. 

Bij het rangschikken van de ruim 900 ijssalons is niet alleen gekeken naar de gemiddelde sterrenbeoordeling, maar ook naar het aantal beoordelingen. Door beide factoren te combineren (voor alle salons in Nederland), ontstond een score die zowel de kwaliteit (gemiddelde beoordeling) als de betrouwbaarheid (aantal beoordelingen) weerspiegelt. 

Wanneer deze score tussen ijssalons exact hetzelfde was, werd voor de rangschikking gekeken naar het aantal sterren en daarna naar het aantal beoordelingen. 

De dichtheid van de ijssalons werd berekend door het aantal vestigingen per 100.000 inwoners in de COROP-regio's of provincies te bepalen.