Partner

23 april 2024

Leisure & Cultuur

Brabant C en ASML slaan handen ineen

Grijs Gedraaid, een concert van het strijkorkest Kamerata Zuid dat (oudere) mensen samenbrengt door middel van muziek. Het festival Crafted, georganiseerd door het Summa College richt de schijnwerpers op Mbo’ers en viert zo ook praktijkgericht onderwijs. BIJT! is een uniek 12-daags spraak- en smaakmakend festival met theater, muziek, workshops en exposities; allemaal met een link (óf knipoog) naar ons voedsel. Drie voorbeelden van impactvolle projecten die Brabant C, het investeringsfonds voor cultuur in Brabant, heeft geco-financierd samen met private partners.

Het doel van deze investeringen is niet alleen om het kunst- en cultuuraanbod in Brabant te vergroten, maar ook om verbindingen te leggen tussen de diverse groepen mensen die in de provincie wonen, werken en leven. Als je een aantrekkelijke provincie wil zijn om te wonen, werken en leven is een goed en breed aanbod van kunst en cultuur onmisbaar. Vooral nu we zien dat onze provincie, vooral de Brainport Regio, steeds internationaler wordt. Dit onderschrijft ASML. Zij zijn recentelijk een partnership aangegaan met Brabant C, waarbij het hightechbedrijf investeert in kunst en cultuur via een regeling met Brabant C. Dit initiatief resulteert in een unieke publiek- private samenwerking die zal bijdragen aan een breed scala aan culturele activiteiten. Mirjam Hament, manager partnerships bij Brabant C, uit haar tevredenheid over deze samenwerking: “ASML investeert al jaren in kunst en cultuur in de regio. Ze zochten echter een professionele partner om hun Society and Community Engagement programma structureel mee uit te voeren, en die hebben ze gevonden in Brabant C.”

Linda Dekkers, scout-adviseur voor projectaanvragen, voegt toe: ‘’We zorgen ervoor dat culturele projecten niet alleen van de grond komen, maar ook blijvend impact hebben. Daarbij kunnen we de steun van het bedrijfsleven goed gebruiken.” Mirjam voegt toe: “Wij hebben veel te bieden aan het bedrijfsleven. Wij kennen de cultuurpartners in Brabant, wij zijn gewend te scouten en te screenen op culturele en zakelijke kwaliteit. En we hebben de processen ingericht om financieringen te verstrekken, te monitoren en impact te volgen. Daarom zien wij ASML als de eerste, maar zeker niet de laatste partner waarmee we gaan samenwerken. We staan open voor elke private partner die, net als wij, erkent dat kunst en cultuur van waarde is voor de samenleving en ingezet kan worden bij allerlei maatschappelijke uitdagingen, zoals het vestigingsklimaat of een inclusieve samenleving.”

Linda en Mirjam benadrukken dat de projecten die Brabant C ondersteunt altijd van professionele en goede culturele kwaliteit moet zijn en een maatschappelijke impact moet hebben. Daarnaast moeten de projecten zakelijk goed en duurzaam zijn opgepakt. Brabant C gaat alleen in zee met professionele makers, waardoor de kwaliteit en continuïteit gewaarborgd zijn. Linda legt uit: “Onderdeel van onze aanpak is dat maatschappelijke betrokkenheid een integraal onderdeel is van het cultuurproject. Culturele initiatiefnemers moeten beseffen dat we van hen verwachten dat ze met hun werk een bijdrage leveren aan een betere maatschappij. Als dit het geval is en de uitvoering voldoet aan de gewenste nationale en internationale kwaliteitsstandaard, gaan wij graag in gesprek.”

Hoewel veelbelovende kunst- en cultuurprojecten vaak vanzelf bij Brabant C terechtkomen, zoeken de scouts ook actief naar hoogwaardige culturele initiatieven in heel Brabant. Ze bezoeken voorstellingen, tentoonstellingen, festivals en meer in alle disciplines, met als doel de (inter) nationale positie van Brabant als culturele hotspot te versterken en waardevolle verbindingen te leggen tussen mensen, bedrijven en organisaties. Mirjam concludeert: “We merken dat er veel vraag is naar een samenwerking, niet alleen vanuit de cultuursector, maar ook vanuit bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het is fantastisch om te zien dat ASML hierin het voortouw neemt.” Linda voegt toe: “En wij nodigen het Brabantse bedrijfsleven van harte uit om met ons in gesprek te gaan. We brengen graag de juiste mensen bij elkaar, omdat we ervan overtuigd zijn dat de samenwerkingen die hieruit voortkomen voor alle betrokken partijen waarde toevoegen.”

Meer over deze samenwerking? Klik hier https://www.brabantc.nl/asml-x-brabant-c/

De rechten van de omslagfoto behoren tot: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Afbeelding 1: Crafted – Het festival voor creatief vakmanschap
Afbeelding 2: BIJT! Kunst over Voedsel Festival