Ga terug

3 oktober 2019

Nieuws

Brabanders van het Jaar: Peggy en Vivienne

Als je door ziekte (tijdelijk) kaal bent kan een mooie pruik veel betekenen. Een goede pruik is duur en daar heeft niet iedereen het geld voor. Stichting VIPE heeft dé oplossing en zamelt gebruikte pruiken in, reinigt en modelleert deze pruiken en brengt ze gratis terug in de samenleving op plaatsen waar ze hard nodig zijn.

De start van VIPE

In 2015 jaar startten Peggy van de Vijfeijken en Vivienne van Leuken met Stichting VIPE. In acht jaar tijd werd Peggy's familie drie keer getroffen door kanker. Dat was de reden dat de stichting werd opgestart. “Het kost allemaal zo ontzettend veel geld. Denk aan extra kosten voor medicatie, parkeerkosten en benzinekosten. Dat is toch niet te geloven. Daar wilde ik iets aan doen. Die boosheid samen met het verdriet wilde ik omzetten in actie. Maar ik besefte me al snel dat me dat niet alleen ging lukken. Ik deelde mijn ideeën met Vivienne en zij zei meteen volmondig 'JA', samen hebben we onze schouders eronder gezet en we willen nu dat heel Nederland gaat weten wat onze stichting doet!”.

Ontvangen van pruiken

VIPE staat voor: Voor Ieder Persoon Eigen. “Niemand vraagt erom om ziek te zijn. Naast onzekerheid, pijn en angst brengt ziek zijn vaak ook veel kosten met zich mee. Een kort model pruik van goede kwaliteit kost al gauw € 800,-. De vergoeding vanuit de basisverzekering is € 436,00. Dan blijft er dus nog een behoorlijk bedrag over en dat is voor veel mensen echt een probleem”. Een gebruikte pruik wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. VIPE en haar klanten ontvangen hier dus geen geld voor.

Doneren van pruiken

“Het verhaal heeft ook nog een andere kant..”, vertelt Peggy, “er liggen veel pruiken bij mensen ongebruikt in de kast. We nodigen hun dus uit om deze gebruikte pruiken aan VIPE te schenken. Omdat de pruiken vaak van goede kwaliteit zijn kunnen we deze reinigen, opnieuw in model brengen en zorgen dat ze terecht komen waar ze hard nodig zijn. Dat geheel kosteloos!”.

Brabanders van het Jaar

Sinds december 2018 mogen Peggy en Vivienne zich Brabanders van het Jaar noemen. Elk jaar vindt de verkiezing Brabander van het Jaar plaats. Mensen kunnen dan op tien genomineerden stemmen. In 2018 gingen de meeste stemmen naar Peggy en Vivienne. Tijdens een feestelijk diner in Kasteel Heeswijk werden Vivienne en Peggy door commissaris van de Koning Wim van de Donk gehuldigd.

Lookbook

“We zijn heel blij met deze nominatie”, zegt Vivienne. “Die bekendheid vinden we heel belangrijk. Zodat mensen weten dat we bestaan. We hebben al eens mee gemaakt dat iemand te laat over ons hoorde en een haarwerk op afbetaling had gekocht.” “En dat is helemaal niet nodig”, vult Peggy aan, “We hebben inmiddels zo’n 1000 pruiken op voorraad!”. Op de website van VIPE staat inmiddels een Lookbook, met daarin alle gereinigde en gefotografeerde pruiken.

Gerelateerd