18 september 2019

Nieuws

Blij met investeringen, maar vergeet ondernemingsklimaat niet

'Het kabinet maakt een aantal terechte afslagen in de nieuwe begroting.' Dat is de eerste reactie van VNO-NCW op de Prinsjesdagstukken. De ondernemingsorganisatie is blij dat er 2 miljard wordt uitgetrokken voor de bouw van nieuwe woningen. Ook goed nieuws is dat er wordt onderzocht of er ook meer geïnvesteerd kan worden in infrastructuur en nieuwe technologie, al was wat meer ambitie op zijn plaats geweest volgens VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.

Investeren in woningen, infrastructuur en technologie

'Wij hebben lang campagne gevoerd om te zorgen dat het Rijk meer zou gaan investeren in woningen, infrastructuur en zaken als kunstmatige intelligentie. Dat gebeurt nu in de woningbouw en mogelijk met het nieuwe Toekomstsfonds. Zonder extra investeringen in spoor, betere verbindingen en een serieuze inzet op nieuwe technologie en duurzaamheid loopt Nederland namelijk vast. Ook geven dat soort investeringen ondernemers richting. Zo laten we ons land beter achter voor onze kinderen en kleinkinderen', aldus De Boer.

Netto meer in de portemonnee

Het is verder goed dat het kabinet de wig verkleint en zorgt dat mensen netto meer van hun loon(stijging) overhouden in de portemonnee, stelt VNO-NCW. De ondernemingsorganisatie is verder goed te spreken over de verruiming van de werkkostenregeling, enkele verbeteringen in de WBSO-regeling voor innovatieve bedrijven en de extra aandacht en middelen voor startende en doorgroeiende innovatieve bedrijven. Ook de 80 miljoen euro extra om circulaire projecten in onder meer de grond-, weg-, en waterbouw te stimuleren zijn een goede zaak om ondernemers te helpen bij verdere verduurzaming.

Zorgen over ondernemingsklimaat

Zorgen zijn er bij ondernemers over het ondernemingsklimaat. 'Er is sprake van fiscaal jojobeleid, terwijl ondernemers juist zekerheid nodig hebben om te kunnen investeren.' Er zijn ook zorgen over de plannen om de verliesverrekening in de winstbelasting in te perken. 'We moeten goed oog hebben voor de effecten op het bredere bedrijfsleven en op onze positie als Nederland handelsland. Niet voor niets hebben andere landen ook dit soort regelingen.'

Risico's door Brexit en stikstof-impasse

VNO-NCW wijst ook op de vele risico's voor Nederland. Zo hangt een no-deal Brexit boven de markt, evenals een verdere escalatie van het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Ook de economie in Duitsland laat een serieuze vertraging zien. Daarnaast kunnen de stikstof-impasse en enkele klimaatmaatregelen serieuze gevolgen hebben in belangrijke economische sectoren.

Geef Nederland richting

Hans de Boer: 'Al deze onzekerheden vragen om een vooruitziende blik van het kabinet. Om op die manier anticyclisch te opereren, te werken aan een beter ondernemingsklimaat en te starten met de projecten van de toekomst. Juist deze rijksbegroting en de lage rente bieden mogelijkheden om Nederland richting te geven.'

Gerelateerd