28 februari 2023

Leisure & Cultuur

Binnenkort in Roosendaal: Dans naar de Hemel

Spectaculair danstheater in de Sint Jan

Op 11 en 12 maart is het zover, de erfgoedparade doet Roosendaal aan met de voorstelling ‘Dans naar de Hemel’. De Sint Jan aan de Markt te Roosendaal wordt overgenomen door verschillende dansers en freerunners, die op, aan, buiten en in de kerk spectaculair danstheater laten zien. De voorstelling ‘Dans naar de Hemel’ is onderdeel van de erfgoedparade, een reizend feest van verbinding en verwondering waarmee iconische gebouwen nieuwe invullingen krijgen. 

Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “Het publiek krijgt in Roosendaal een spektakelstuk te zien; een voorstelling die de mogelijkheden van de Sint Jan als culturele locatie volledig benut. Stichting Ropes Aligned heeft een nieuwe voorstelling gemaakt met dansers, freerunners en spannende orgelmuziek. Het publiek gaat op avontuur door de Sint Jan en geeft er samen met de artiesten nieuwe betekenis aan.”

Natasja Bode en Suzanne de Bekker, artistiek leiders van Ropes Aligned/ Dans naar de Hemel: “Dans naar de Hemel is een ontdekkingsreis naar verschillende vormen van contact. De dansers, als luchtwezens, treden in contact met de freerunners, de aardwezens. Ze ontdekken elkaar en in dit proces ook de kerk. Helpt de muziek hen samen te komen? Komen dansers, runners, muziek en publiek tot een gezamenlijke beleving, los van de aarde? Mensen verlangen vaak naar het hogere. Of dat nu fysiek is in de vorm van de oeroude droom te kunnen vliegen, of spiritueel door te zoeken naar de zin van het leven, of door een verbinding met het goddelijke. Dans naar de Hemel geeft vorm aan dat verlangen in al zijn aspecten.”

Kaarten voor de voorstelling ‘Dans naar de Hemel’ kosten € 12,50 voor volwassenen en € 9,75 voor kinderen t/m 12 jaar. Alle informatie is te vinden op www.erfgoedparade.nl.

De erfgoedparade is een initiatief van BOEi met steun van de VriendenLoterij. Culturele makers krijgen de kans om nieuwe voorstellingen te bedenken en leegstaand erfgoed te activeren. De voorstellingen zijn gericht op een breed publiek; laagdrempelig en betaalbaar. De erfgoedparade komt graag in contact met meer culturele makers en locaties om samen nieuwe ideeën vorm te geven.

Over de erfgoedparade
De erfgoedparade is een initiatief van non-profit erfgoedorganisatie BOEi en kan bestaan dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij. De erfgoedparade wil een structurele samenwerking tussen culturele makers en leegstaand erfgoed tot stand brengen. Door de voorstellingen laagdrempelig en betaalbaar te houden wil de erfgoedparade een nieuwe publieksgroep aantrekken. Daarnaast is het een innovatieve manier van omgaan met leegstaande gebouwen, die plekken van betekenis worden. Plekken die anders pas na jaren van plannen, lobbyen en restaureren ontsloten kunnen worden voor het publiek.

Over de Sint Jan te Roosendaal
Midden in Roosendaal staat de Sint Jan, een prachtige waterstaatskerk die uitkijkt over de markt. De Sint Jan wordt ook wel eens de wieg van Roosendaal genoemd, omdat daar meer dan 750 jaar geleden de geschiedenis van Roosendaal is begonnen. In en om het gebouw vonden vele historische ontwikkelingen plaats. Van de Tachtigjarige Oorlog tot Napoleon en van verwoesting tot wederopbouw, de tijd heeft er niet stilgestaan. Eind vorige eeuw begonnen er echt grote veranderingen op te treden. De Nederlandse samenleving seculariseerde vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw steeds verder en het aantal kerkgangers nam drastisch af. Een flink aantal kerken werd aan de eredienst onttrokken, zo ook de Sint Jan in 2003. Zie: https://sintjanroosendaal.nl/

Voor meer informatie:
Ga naar www.erfgoedparade.nl

Of neem direct contact op met:
Ellen Klaus, Productieleider erfgoedparade ellen@erfgoedparade.nl
Michiel Rohlof, Communicatie erfgoedparade michiel@erfgoedparade.nl
Livia Spies, Communicatie erfgoedparade livia@erfgoedparade.nl
Tickets tickets@erfgoedparade.nl

Social media kanalen:
Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100085614228739
Instagram https://www.instagram.com/erfgoedparade/
LinkedIn https://www.linkedin.com/showcase/erfgoedparade/
Twitter https://twitter.com/erfgoedparade
Youtube https://www.youtube.com/channel/UCBoexnfUrl_sLC1a_zPz84Q
Tiktok https://www.tiktok.com/@erfgoedparade

De erfgoedparade is mede mogelijk gemaakt door: