Beslissen op basis van je intuïtie

Luisteren naar je intuïtie, dat is helaas niet zo makkelijk als je zou denken. Vaak laten wij ons afleiden door allerlei meningen van andere waardoor je eigen intuïtie en pad negeert. In jezelf leren vertrouwen kan ervoor zorgen dat je er wél naar leert luisteren. Wanneer je dit leert doen kan het ervoor zorgen dat je verder komt in je (zakelijke) leven.

Maar wat is intuïtie nou eigenlijk?

Intuïtie is de manier waarop je ‘onderbewuste ik’ boodschappen doorgeeft aan je ‘bewuste, denkende ik’. Ik zelf ervaar dat wanneer ik bijvoorbeeld mijn huis verlaat en dat onderbuik gevoel heb dat ik mijn sleutels ben vergeten. 9 van de 10 keer is dit dan ook zo of dat je soms al een antwoord weet, zonder dat je er goed over een bepaalde situatie hebt nagedacht.

We hebben het allemaal, bij de een kan dat minder ontwikkelt zijn dit wordt vaak onderdrukt door de ‘eisen’ die de samenleving aan ons stelt en bij de andere vertrouwen ze blindelings hun intuïtie . Marcel adriaanse heeft hierover een boek geschreven Zakendoen op gevoel . In dit boek legt Marcel Adriaanse uit hoe je je intuïtie sterker maakt en hoe die jou én de ander (zakelijk) verder brengt.

Hoe schat jij je onderbuik gevoel goed in?

Iedere dag sta je voor veel beslissingen. Persoonlijk vind ik dat vaak best lastig, want maak ik wel de juiste keuze? Heb ik echt alle pros en cons tegen elkaar afgewogen? Is er toch iemand die ik nog om een mening had moeten vragen?

En voor ik het weet, blijf ik twijfelen, stel ik iets uit of zeg ik maar ‘ja’, omdat ik dan niets afwijs. Door intuïtief te analyseren voorkom je dit soort situaties en leer je luisteren naar dat onderbuikgevoel.

Volgens Adriaanse kun je zo’n analyse in 5 stappen maken

Stappen op een rijtje.

  • Hou je emoties in balans.

  • Bepaal je hogere doel.

  • Analyseer vanuit win win

  • Distilleer de hoofdlijnen

  • Probeer je zolderkamer te stapelen.

1. Emoties in balans

Emoties zorgen dat je wordt afgeleid en niet neutraal kunt denken. Als iemand veel te laat op een afspraak komt, dan raak je meestal geïrriteerd voor het gesprek begint. Grote kans dat je het verhaal van die persoon al niet interessant vindt en hierdoor niet verder wilt luisteren voor er één woord is gezegd.

Als een collega op werk je goed behandelt en heel geïnteresseerd vraagt naar hoe het met je gaat, dan is de kans groot dat jij best eens een vervelend klusje voor hem of haar wilt doen.

2. Bepaal je hogere doel

Adriaanse geeft in zijn boek dit als een voorbeeld: stel dat je droomt van een huis met een woonkeuken. Je vindt een huis dat aan al je eisen voldoet, maar de vraagprijs is te hoog. Veel mensen zouden dit aanbod afslaan. Maar moet je dan alleen kijken naar de cijfers en statistieken? Het huis kopen zorgt wel dat jij jouw hogere doel haalt: een huis met woonkeuken. Iets dat jij graag wilt. Je onderbuikgevoel vertelt jou dat het goed zit, maar toch twijfel je.

Ik denk dat iedereen zich hier in kan herkennen. We maken meestal beslissingen op basis van wat wij denken dat verstandig is. Maar waarvan je onderbuik toch even pijn doet, omdat je het eigenlijk diep van binnen anders voelt.

Ik heb vaak beslissingen gemaakt die volgens andere statistieken niet helemaal klopte maar die in zekere zin het waard was. Wanneer maakte jij voor het laatst een beslissing op basis van je intuïtie?

3. Analyseer vanuit win-win

Stel jouw favoriete collega zegt zijn of haar baan op. Dat is natuurlijk ontzettend jammer en je bent nu geneigd om heel erg op je collega te gaan inpraten. Dat kun je doen, maar je kunt ook die collega feliciteren met de nieuwe baan en er verder geen oordeel over hebben helpt dit heel erg. Als iemand diep van binnen twijfelt, dan gaat de intuïtie vanzelf zijn werk doen. Als vriend/vriendin of collega kun je dat niet sturen. Iemand kan besluiten toch te blijven of iemand gaat weg met een fijn gevoel, omdat de nieuwe baan gegund werd door alle collega’s.

4. de hoofdlijnen opmaken

Adriaanse raadt aan om alles op te schrijven, omdat het voorkomt dat je over alles blijft nadenken. Door je gedachtens op te schrijven, kun je hoofd- en bijzaken makkelijker scheiden: wat is echt belangrijk? Je kunt dit op veel manieren doen, hieronder drie suggesties:

  • Maak een brief aan jezelf

  • een mindmap maken

  • de waarom, hoe en wat uitschrijven,

5. Stapel op je zolderkamer

Nu is het tijd om je intuïtie tot leven te laten komen. Je zolderkamer is jouw bewust zijnde. Dit stapelen op je zolderkamer kan voor iedereen dus anders zijn. Misschien wil je in je eentje een road trip alleen maken, mediteren of misschien een uur lang onder de douche staan. Het is belangrijk dat je dit ‘stapelen’ alleen doet.

dit is handig voor mensen die veel keuzestress ervaren. Als je leert vertrouwen op je intuïtie, dan kun je situaties makkelijker aanpakken om tot de voor jouw juiste beslissingen te komen.

Zakendoen op gevoel

Adriaanse vindt dat we allemaal ons denkvermogen moeten inzetten, maar wat het allerbelangrijkste is volgens hem is ook dat we veel meer moeten leren vertrouwen op ons gevoel. Daar ben ik volledig met hem eens en dit is dan ook een aanrader voor iedereen die zijn of haar intuïtie sterker wil maken en er beter naar wil leren luisteren. om hierdoor groter succes te behalen dit kan persoonlijke succes zijn maar ook zakelijke successen. Ik zal in iedere geval deze tips zeker toepassen

meer van dit soort tips klik dan hier