Partner

15 juni 2022

Sport

BASKETBALL ALS LEERSCHOOL VOOR HET WERKZAME LEVEN

DIRECTEUR HR SERVICES VAN CROWE FOEDERER PLUKT VRUCHTEN VAN SPORTIEVE LOOPBAAN

Drie jaar geleden schudde hij bij een bezoek aan een thuiswedstrijd van Heroes Den Bosch de hand van Bob van Oosterhout, de eigenaar/gangmaker van die club. Die hij, zo herinnerde hij zich, jaren daarvoor als (scherp)schutter van het Gemertse Quo Vadis al eens doende had gezien “bij ons in de hal.” Waar Eastwood Tigers dus tegenstander was. Daar in de Oosterheidehal, waar Bram Krijnen ontelbare uren van zijn leven sleet. En nog slijt. Inmiddels als trainer-coach van de ploeg van zijn oudste zoon. En niet te vergeten, als voorzitter van zijn Tigers uit Oosterhout. Het mag duidelijk zijn: “Ja, basketbal is wel de rode draad door mijn leven.”

Bram Krijnen beroept zich graag op zijn ondernemerschap met dat ontegenzeggelijk sportieve fundament. “Op m’n eenentwintigste was ik vader. Ik wilde verder komen dus moest ik ’s avonds studeren en overdag zorgen dat er brood op de plank kwam. Dat heeft me ook gevormd. Op jonge leeftijd werd ik mede eigenaar van een pensioenadvieskantoor. In die tijd werkte ik al samen met Crowe Foederer. In 2012 stapte ik over naar Foederer en in de afgelopen 10 jaar hebben we een HR adviesteam van 70 adviseurs opgebouwd die samen een grote klantenportefeuille in MKB en grote bedrijven adviseren,” meldt de directeur van Crowe HR Services enthousiast op het hoofdkantoor aan de Eindhovense Beukenlaan.

Focus op de People kant van HR

“Human Resources is een belangrijk thema geworden bij veel bedrijven. Veel van onze klanten hebben de focus dan verschoven van de administratieve kant van HR naar de ‘People’ kant van HR. Hoe haak je de juiste mensen aan? En als je de mensen in huis hebt, hoe ontwikkel je ze, hoe beloon je ze? Wat is er qua digitalisering en qua stuur informatie nodig?”

Bram Krijnen vergeet intussen niet welke praktijk hem vormde. “Ik ben een basketballer. En ik zie duidelijk de link tussen basketball en de HR uitdagingen bij onze klanten. In het basketball gaat het ook over strategie en tactiek ontwikkelen, leiderschap, stats, talent aantrekken, talent ontwikkelen en een team bouwen. Ik ben van de Jordan-generatie, van de jaren ‘90. Sindsdien word je dood gegooid met ‘stats’. Die zeggen veel over performance, de ontwikkeling van mensen en over de vraag in welke spelsituatie je welke personen neer moet zetten. Nou, dat is wat we met onze HR-dienstverlening ook beogen. Klanten helpen we met slimme digitale HR oplossingen, de inzichten in de stats (HR analytics), met advies over organisatie ontwikkeling, over leren en ontwikkelen, over verlonen en belonen, over internationale dienstverbanden, et cetera. Al die zaken maken ‘people focus’ mogelijk.”

“Basketbal was er m’n hele leven. Ik kreeg dus te maken met het verschijnsel ‘mijn eigen ontwikkeling’. Wat gebeurt er? Je gaat veel trainen. Je krijgt te maken met goede trainers, je wint wedstrijden, wordt kampioen. Je verliest wedstrijden, krijgt ook weleens ruzie. Je leert omgaan met ambitie, met tegenslag, met teamdingen.”

“Ik trainde op enig moment zes keer per week, speelde twee wedstrijden per week. Kwam ik uit school? Hup, meteen naar het basketballveld. Daar kwamen niet alleen basketballers. Ook andere culturen. Het heeft me geleerd om met bijna iedereen om te kunnen gaan. En dat is van belang in mijn job. Ik ben directeur HR-services en ben in die rol heel erg bezig met bouwen en mensen aanhaken die verder kunnen bouwen met ons. Het is cruciaal dat ik de goede mensen bij ons verhaal betrek. Juist dat heeft basketball me geleerd.”

“Goede trainers hebben me ook geleerd een bepaalde mentaliteit te ontwikkelen. Ik ben een tijd getraind door een Joegoslavische trainer, de in Midden-Brabant alom bekende Dusan Bosic. Dat was hard, behoorlijk zwaar. Maar het vormde me. En ook m’n rol in het team ontwikkelde zich zo.”

Bram was niet de geboren topscorer, eerder de waardevolle allrounder. “Zo’n rollenpatroon ontwikkelt zich ook in het bedrijfsleven.” Ook daar kan de topscorer niet zonder degene die van nature het patroon van al die andere wezenlijke rollen overziet. “Daarom maak ik de vertaalslag ook telkens. Ik kan de dingen die ik daar geleerd heb ook echt wel toepassen binnen ons bedrijf en bij onze klanten.”

Crowe als Official HR partner van Heroes

“Bob van Oosterhout ken ik ook uit die tijd. Een jaar of drie geleden liep ik hem dus tegen het lijf in de Maaspoort. We raakten aan de praat over de link tussen HR services en Heroes. En Bob? Tja, zoals hij is. Energie tot en met, ideeën te over.”

“Daarna heb ik hem geïntroduceerd bij Crowe. Bob is ook goed met Johan Daams, onze CEO. We zijn nu een stevige sponsor en zijn Official HR partner van Heroes. Vanuit die rol gaan we verschillende events organiseren, waaronder recruitment events, zakelijke events en events voor onze eigen medewerkers. Dat is ook een stukje ondernemerschap van ons. Zakelijk? Ik had laatst klanten van ons uitgenodigd mee te gaan naar de thuiswedstrijd tegen Oostende. Die waren wild enthousiast. Uiteraard over de wedstrijd, en ook over de vertaalslag tussen basketbal en onze dienstverlening.

Helden

“Wat me enorm bevalt aan Heroes is dat het, naast oog voor details, zijn sterren uit het verleden eert, zijn helden. Prachtig is dat, echte People focus. En dat de club er nu naar streeft ieder jaar een stapje hogerop te komen, ook in Europa. Daarom zeggen we: kom naar de hal. Thuiswedstrijden van Heroes zijn entertainment. Laten we de club met z’n allen groter maken en verder ontwikkelen.”

Aan Bram Krijnen en de zijnen zal het niet liggen. Dat mag duidelijk zijn.