30 maart 2022

Afscheid huidige gemeenteraad

Op 28 maart 2022 heeft de gemeente Bernheze afscheid genomen van de zittende gemeenteraad. Voor een aantal van deze raadsleden betekent dit ook direct het afscheid van de gemeenteraad, zij keren niet opnieuw terug in de nieuwe gemeenteraad die op woensdag 30 maart wordt geïnstalleerd. Burgemeester Marieke Moorman heeft tijdens het afscheid de raadsleden toegesproken en daarnaast zijn er Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Voor het CDA nemen wij afscheid van Ezra Leeger en Ruud Leeijen. Voor Lokaal geldt dat Bas van der Heijden, Gerjo van Kessel en Jan Bouwman voor nu afzwaaien. Bij D66 zwaaien Rob van Herpen en Mathieu Bosch af. Voor de SP geldt dat Jan Raaimakers en Jan Prinsen afscheid nemen als raadslid en bij de VVD Jack van der Dussen en Mark van de Ven. Ook Ad Donkers van de voormalige Politieke Partij Blanco neemt afscheid van de gemeenteraad. Marko Konings blijft raadslid, maar nu als lid van D66. Bij Progressief Bernheze neemt niemand afscheid. Zowel Ellen Neelen als Jesse Jansen zijn herkozen en komen terug in de nieuwe gemeenteraad.

Koninklijke onderscheidingen

Tijdens de raadsvergadering hebben 5 raadsleden een koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit zijn Gerjo van Kessel (Lokaal), Jack van der Dussen (VVD), Jan Raaimakers (SP), Ad Donkers (Politieke Partij Blanco) en tot slot Jan Bouwman (Lokaal).

Gerjo van Kessel (Lokaal)

Gerjo van Kessel wordt – op zijn 47e verjaardag – benoemd tot Lid in de Orde van OranjeNassau voor zijn verdiensten als gemeenteraadslid van de gemeente Bernheze. Maar liefst 12 jaar is hij gemeenteraadslid geweest. Vanaf 2014 is de heer Van Kessel raadslid, vanaf 2010 was hij al vier jaar lang burgerlid van de commissie BS.

Jack van der Dussen (VVD)

Als raadslid van de VVD ontvangt Jack van der Dussen ook een Koninklijke onderscheiding. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als gemeenteraadslid van de gemeente Bernheze. Dit heeft hij 12 jaar lang gedaan. De heer Van der Dussen heeft ook een aantal heeft ook een aantal jaren in zijn eentje de VVD in de raad vertegenwoordigd, bij elke commissievergadering was hij aanwezig. De afgelopen acht jaren was de heer Van der Dussen fractievoorzitter van de VVD.

Jan Raaimakers (SP)

Ook Jan Raaimakers wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als gemeenteraadslid van de gemeente Bernheze. Hij heeft 12 jaar lang in de gemeenteraad gezeten. Van 1995 tot 1999 als raadslid van de SP, en vanaf 2014 tot heden. . Van 2018 tot 2022 was hij tevens fractievoorzitter van de SP. De heer Raaimakers blijft zich, na zijn afscheid als raadslid, inzetten voor de SP; namelijk als voorzitter van de SP afdeling Bernheze.

Ad Donkers (Politieke Partij Blanco)

Ad Donkers wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als gemeenteraadslid van de gemeente Bernheze. Hij heeft maar liefst 16 jaar lang in de gemeenteraad gezeten. In de periode 2006 tot 2014 is dhr. Donkers ook wethouder geweest.

Jan Bouwman (Lokaal)

Tot slot Jan Bouwman. Ook hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als gemeenteraadslid van de gemeente Bernheze. Hij heeft in totaal 20 jaar lang in de gemeenteraad gezeten. De heer Bouwman heeft een lange staat van dienst. Hij startte als raadslid voor de OPG en na de fusie in 2014 als raadslid voor Lokaal. Tijdens deze bestuursperiode is hij ook 1e waarnemend voorzitter van de raad geweest. In deze hoedanigheid heeft hij mede de herbenoeming van de burgemeester begeleid. Tot slot heeft hij zowel bij de OPG als bij Lokaal ook twee bestuursperiodes het fractievoorzitterschap op zich genomen.

Installatie nieuwe gemeenteraad

Op woensdag 30 maart 19.30 uur wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. De raadsvergadering is fysiek maar ook live volgen via deze livestream.