Partner

13 februari 2023

Leisure & Cultuur

8 weetjes die de échte carnavalvierder moet weten!

Weet jij alles over carnaval in Noord-Brabant? Of zijn deze feiten nieuw voor je? Lees hier de bijzondere weetjes over het vieren van carnaval in Brabant. 

1. De eerste carnavalsoptocht van Brabant 
Kun je niet wachten om naar een optocht te gaan kijken? In Wouwse Plantage is de carnavalsoptocht al een week vóór Carnaval te bewonderen. De optocht wordt door veel wagenbouwers als try-out gezien.

2. Metworstrennen in Boxmeer
Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag wordt gehouden in Boxmeer. Deelname is alleen mogelijk voor in Boxmeer geboren en getogen vrijgezellen. De winnaar van de race mag zich de 'Koning van de Metworst' noemen. Dit is de hoogste eer die in Boxmeer te behalen valt. Zeer speciaal is het wanneer de Koning van de Metworst drie jaar achter elkaar wint, want dan mag deze persoon zich 'Keizer van de Metworst' noemen. Maar sinds het jaar 1900 is dit nog geen één ruiter gelukt (Fotocredits: Vereniging 'De Metworst'). 

3. In Bergen op Zoom vieren ze geen Carnaval...
Natuurlijk wordt er wel volop gefeest met Carnaval, maar hier noemen ze het geen Carnaval. In Krabbegat (de carnavalsnaam van Bergen op Zoom) noemen ze Carnaval namelijk Vastenavend. Het feest heeft hier een echt eigen karakter en stijl. Agge mar leut et!

4. Van Kruikenstad tot Maoneblusserslaand…
Alle Brabantse steden en dorpen hebben tijdens Carnaval een speciale naam. Lampegat en Kruikenstad kennen we natuurlijk allemaal, maar weet je ook waar we Zaandhaozenlaand, Kersepittenrijk en Theebuikenland vinden? Bekijk het plaatsnamenoverzicht tijdens Carnaval. 

5. Een Nationaal Carnavalsmuseum in Brabant!
Jawel, Brabant heeft een heus Carnavalsmuseum. Het Oeteldonks Gemintemuzejum kun je vinden in het herbouwde poortgebouw van het middeleeuwse Zusters van Orthenklooster, gelegen aan De Binnendieze. Kom alles te weten over Carnaval in Brabant en de rest van de wereld. Let op, tijdens Carnaval wordt er gefeest en is het museum gesloten. 

6. De carnavalszender van Brabant
Zoals elk jaar pakt Omroep Brabant flink uit met Carnaval. Volg het Keiebijters Kletstoernooi, de start van het carnavalsfeest met ‘3 Uurkes Vurraf’ en natuurlijk de optochten. Fijnfisjenie!

7. Verlichte optochten
Jazeker, Carnavalsoptochten by night! In Brabant kun je enkele prachtige verlichte optochten bewonderen. In StanddaarbuitenLoosbroekBoxmeer, Berghem, Dongen en Biezenmortel. Check voor meer optochten de Brabantse carnavalsagenda.

8. Geen ‘Dansmariekes’ en ‘Alaaf’ in Oeteldonk
In Oeteldonk ('s-Hertogenbosch) zul je geen dansmariekes en fazantenveren tegenkomen of het woord alaaf horen. Als je dat woord wel hoort, dan heb je niet met een echte Oeteldonker te maken. Wat is wel traditie in Oeteldonk? Een boerenkiel, versierd met kikkers en rood-wit-gele accenten!