5 maart 2020

Leisure & Cultuur

5 WO II loopgraven bij Baarle-Grens in ere hersteld

Bij Baarle-Grens hebben we 5 loopgraven uit de Tweede Wereld oorlog in ere hersteld. Vandaag stonden we daar bij stil, samen met alle partners die hieraan mee werkten. Zoals Heemkundekring Amalia van Solms, die een aantal jaren geleden met het idee kwam om de loopgraven te herstellen. En REASeuro, het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoerde. Ook bestuurders van gemeenten langs het Bels Lijntje en Toerisme Baarle waren aanwezig.

Verhalen komen samen in Baarle-Grens

Baarle-Grens is een plaats waar veel verhalen samen komen. Verhalen over de landsgrens, het Bels Lijntje, de Dodendraad en de Tweede Wereldoorlog. Een aantal bezienswaardigheden herinneren ons aan dit verleden. Zoals de rangeerschijf in het bos, het perron en de twee replica station spanten aan beide zijden van de grens. Minder opvallend waren de zes loopgraven ten noorden van het voormalig grensstation. Enkel een oplettende kijker kon ze nog herkennen aan de lichte golving in het landschap.

75 jaar vrijheid: loopgraven laten verleden herleven

Wethouder Nico Sommen: “Dit jaar vieren we dat we al 75 jaar in vrijheid leven. We willen het voormalig grensstation als hart van het Bels Lijntje beter beleefbaar maken. De loopgraven vertellen een belangrijk deel van het verhaal. Daarom sloegen we de handen met verschillende partijen ineen en herstelden we de loopgraven. In december 2019 was het werk klaar: 5 van de 6 loopgraven zijn weer uitgegraven in de oorspronkelijke situatie.“ Op verzoek van de Heemkundekring is één van de loopgraven niet in ere hersteld. Harry Benschop van de Heemkundekring: “Een van de loopgraven hebben we in huidige staat gelaten. Zo kunnen we zien wat de tand des tijds heeft gedaan met deze loopgraaf.”

REASeuro herstelde de loopgraven laagje voor laagje, vanwege mogelijke niet gesprongen explosieven in de grond. Ze vonden  2 kleine granaatscherven, een mitrailleur houder en een blik dat gebruikt werd om uit te eten.

1944: Inwoners werden opgeroepen om de loopgraven te graven

In 1944 legden de Duitse bezetters de loopgraven aan. Inwoner Floor Staes is nog opgeroepen om ze te graven. Hij kon helaas niet aanwezig zijn vandaag. Wel aanwezig was Jo Frijters, nu 87 jaar. Als jongen woonde hij tijdens de oorlogsjaren vlakbij de loopgraven, in de Zevenhuizen langs de weg naar Turnhout.

Ervaar zelf de loopgraven

De loopgraven liggen recht tegenover restaurant het Spoorhuis. De eerste loopgraaf kunnen bezoekers vanaf het fietspad inlopen om de loopgraven te ervaren. Aan de andere kant komt nog een trapje zodat je er ook weer uit kunt.

Gerelateerd