Uit onderzoek van TNO (2023) blijkt dat leren op het werk veel voordelen heeft. Zowel voor werkgevers als de werkenden. Zo zijn werknemers bijna twee keer vaker tevreden over hun werk. Ook verbetert het leren op werk hun werkvermogen, productiviteit en betrokkenheid bij het bedrijf. Maar hoe ontwikkel je die ijzersterke leercultuur? De gratis Quickscan Leercultuur geeft tips op maat over hoe je leren op het werk een gewoonte kunt maken binnen jouw onderneming. Linda Koopmans, leerexpert bij TNO, geeft je alvast 5 tips.
“Een sterke leercultuur zorgt ervoor dat medewerkers groeien en inzetbaar blijven”, vertelt Linda Koopmans, leerexpert bij TNO. “Dit helpt jouw organisatie doelen te bereiken en vernieuwend te blijven. Zo kun je beter omgaan met veranderingen en ben je klaar voor de toekomst. Leren op het werk kan al door kleine, laagdrempelige momenten.”
Tip 1: Vergroot de variatie in het werk
Kijk waar ruimte is om de taken van je medewerkers anders te verdelen of af te wisselen. Laat medewerkers bijvoorbeeld met andere systemen of machines werken. Of organiseer meeloopmogelijkheden op andere afdelingen. Op die manier breid je de kennis van je medewerkers uit, waardoor ze ook breder inzetbaar worden. En je creëert meer variatie in hun werkzaamheden.
Tip 2: Veranker evaluatiemomenten
Bij veel bedrijven is evalueren een onderdeel van het werk. Maar misschien liggen er kansen om die evaluatiemomenten regelmatiger in te plannen. Bijvoorbeeld door te werken met vaste momenten om te bespreken wat goed gaat en wat beter kan. Dat kan in een één-op-één gesprek of in teamverband tijdens de weekstart. Probeer deze gesprekken positief in te steken. Door het inplannen van vaste momenten zorg je ervoor dat je blijft evalueren. Ook als het druk is.
Tip 3: Steun je medewerkers bij ontwikkeling
Motiveer en coach je medewerkers bij het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Leidinggevenden spelen hierin een belangrijke rol. Misschien betekent dit ook dat de leidinggevenden binnen jouw onderneming een training nodig hebben om een goede coach te kunnen zijn.
Tip 4: Leg kennis vast
Laat je medewerkers kennis en ervaringen vastleggen. Bijvoorbeeld in een kennisbank, inwerksysteem of werkhandboek. Zo kun je kennis en ervaringen onderling uitwisselen én gaat het niet verloren. Organiseer ook momenten om die kennis en ervaringen actief met elkaar te delen. Zoals in een teamoverleg of kennissessie.
Tip 5: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen buiten de organisatie
Houd de ontwikkelingen buiten je eigen onderneming bij. En bedenk, bijvoorbeeld in teamverband, hoe de organisatie op die ontwikkelingen kan reageren. Houd je medewerkers op de hoogte van deze ontwikkelingen via een nieuwsbrief, vergaderingen of het intranet. Eventueel kun je ook experts buiten de eigen onderneming uitnodigen om kennis te delen over bepaalde ontwikkelingen.
Advies op maat met de Quickscan
Ben je benieuwd naar welke kansen er binnen jouw onderneming liggen? Doe dan de gratis Quickscan Leercultuur op mijnleercultuur.nl. De Quickscan is ontwikkeld voor ondernemers in het mkb in samenwerking met TNO en hogeschool Windesheim. Na het invullen van de Quickscan krijg je tips die je op weg helpen om de leercultuur binnen jouw onderneming te ontwikkelen of verbeteren.
De Quickscan is onderdeel van de campagne ‘Leren op de werkvloer levert aardig wat op’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee wil het ministerie ondernemers ondersteunen om leren op het werk te stimuleren.