Partner

8 maart 2024

Leisure & CultuurLifestyle

4 steden in Noord-Brabant die barsten van de creativiteit

Dichterbij industriële hotspots, toffe events en unieke designlocaties... Noord-Brabant heeft tal van creatieve plekken waar oud en nieuw samenkomen. Ontdek de leukste creatieve hotspots in vier Brabantse steden: Eindhoven, Tilburg, Breda en 's-Hertogenbosch en laat je inspireren door tips van onze Locals. Meer Local-tips bekijken of een vraag stellen aan een Local? Kijk op visitbrabant.com/nl/ask-a-local

1. EINDHOVEN: DÉ DUTCH DESIGN HOOFDSTAD

In designstad Eindhoven kun je met gemak een weekendje vertoeven. Je vindt hier een constante vibe van creativiteit, met originele design-hotspots en unieke evenementen. Wat dacht je van Dutch Design Week, jaarlijks in oktober, of lichtkunstfestival GLOW in november? 

Op Strijp-S, het voormalig fabrieksterrein van Philips, kun je heerlijk rondwalen en tafelen tussen het industrieel erfgoed. Daal bij de Pastry Club af in de voormalig machinekamer om je te laten verrassen door ‘sweet design’ óf klim juist omhoog naar het ongepolijste Radio Royaal. 

Een andere levendige - en iets minder bekende - locatie in Eindhoven is het NRE-terrein, aan de rand van het centrum. Op het terrein van de oude gasfabriek kun je bij Restaurant Fifth heerlijk tafelen in een prachtige industriële omgeving.

DEZE TIPS GEVEN ONZE LOCALS

2. TILBURG: RAUW & EXPERIMENTEEL

Wie Tilburg tien jaar geleden voor het laatst bezocht heeft, kent de stad niet meer terug. De stad heeft een geweldige creatieve ontwikkeling doorgemaakt. Ontdek unieke musea, het Spoorpark met spectaculaire uitkijktoren en de Piushaven, waar bourgondisch genieten een eigen invulling krijgt. 

Op de Piushaven kun je heerlijk lunchen, dineren of borrelen in een sfeervol restaurant, op het terras of zelfs op een boot. Van borrelen bij Proeflokaal 013 tot dineren bij RAK, van luxe borrelplanken bij GOOD MOOD tot culinaire verrassingen van chef-kok Hein bij Harboury.

Of wat dacht je van de Spoorzone? Een kleurrijk gebied in álle opzichten, waar je ook heerlijk kunt tafelen. In restaurant de Houtloods zit je zo dichtbij de keuken dat je over de schouder van de kok kunt meekijken. Gourmet Market Central Station heeft maar liefst 16 foodconcepten onder één dak en in Eetbar De Wagon zit je in een oud treintoestel uit 1930. Orgineel overnachten? Dan zijn de Tiny Houses van Hostel Roots een aanrader.

DEZE TIPS GEVEN ONZE LOCALS

3. BREDA: HÉT STREETART MUSEUM OP STRAAT

Breda is een energieke en gastvrije stad met tal van toffe hotspots. Ontdek de verhalen van de stad met de Blind Walls Gallery met inmiddels ruim 100 muurschilderingen verspreid door de stad. Of wat dacht je van Breda Photo, een veelzijdig en vernieuwend foto-evenement, dat tweejaarlijks in september en oktober plaatsvindt. 

Ook het Haveneiland bij de Belcrum Haven is een aanrader. Heerlijk met je voetjes in het zand, chillen bij het skatepark of genieten van een ijstkoud speciaalbiertje aan de kade? Het kan hier allemaal bij onder meer Belcrum Beach en Pier15.

Loop ook zeker even het creatieve terrein van STEK op. Struin langs winkeltjes en geniet van een heerlijke lunch bij Prooef. Hier krijgen ondernemers de kans om hun dromen te realiseren, dat voel én proef je!

DEZE TIPS GEVEN ONZE LOCALS

4. 'S-HERTOGENBOSCH: EEN STEDENTRIP WAARD...

's-Hertogenbosch staat bekend om prachtige historische gebouwen, Middeleeuwse straatjes en meesterschilder Jheronimus Bosch. Maar de hoofdstad van Noord-Brabant heeft meer te bieden: hippe designlocaties, unieke musea, leuke boetiekjes en gezellige terrasstraatjes vol horecagelegenheden!

De Tramkade is zo'n unieke plek, waar je ondernemers treft die het net even anders doen. En dat levert bijzondere concepten op. Combineer comfort food en bier met retro games bij Barkade, bezoek de Bossche Brouwers en ontdek de uitdagende formules van De Lekkere Man en Restaurant Van Aken

Shopliefhebber? Bezoek dan zeker de 'dwaalstraatjes' in de binnenstad, zoals de Uilenburg, Vughterstraat, Snellestraat en Verwerstraat. Je vindt hier tal van leuke boetiekjes, hippe winkeltjes en gezellige terrasjes. Eén ding is zeker: in 's-Hertogenbosch kun je met gemak een weekend vertoeven!

DEZE TIPS GEVEN ONZE LOCALS