26 april 2022

Leisure & CultuurTraining & Opleiding

200 leerlingen reflecteren op hun identiteit in de nieuwste editie van het scholierenproject Radically Mine

In aanwezigheid van leerlingen, docenten, familie en pers opende onlangs de tentoonstelling Radically Mine in het van Abbemuseum. 200 leerlingen van 12 middelbare- en mbo scholen uit Eindhoven en omstreken namen deel aan de 13de editie van dit omvangrijke scholierenkunstproject. In de tentoonstelling is een selectie van 38 kunstwerken te zien. Geïnspireerd door kunst uit de collectie van het Van Abbemuseum én het thema ‘onderstroom’ maakten de leerlingen een eigen kunstwerk. Daarin onderzochten ze hoe het verleden, identiteit en tradities een rol spelen in de wereld van vandaag. Hun beeldend onderzoek vond plaats tijdens de coronacrisis. Een periode waarvan veel jongeren aangaven minder lekker in hun vel te zitten en zich weleens eenzaam te voelen. Radically Mine is te zien t/m zondag 6 juni a.s. in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Winnend werk RMx
Winnaar juryprijs 'Eerbetoon aan de slachtoffers' van Mirthe Verhagen Fotografie: Bram Saeys

Winnaar juryprijs en wildcards Kunstbende
Jaarlijkse wordt door een vakjury een winnaar gekozen van de Radically Mine Award. Dit jaar werd de prijs toebedeeld aan de de 15-jarige Mirthe Verhagen van de scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard. Over haar kunstwerk ‘Eerbetoon aan de slachtoffers’ oordeelde de jury: Het is een klein werkje, een kwetsbaar bootje van bloemen, geflankeerd door een roze roos, licht schuin gekanteld op een plankje. Het bootje doet denken aan schepen die ooit vertrokken met zeer verschillende ladingen, soms zelfs tot slaaf gemaakte mensen…Dit werk begint bij de kwetsbare herkenning van het verdriet van de slachtoffers. Een verdriet, dat net als de plastic bloemen, waarmee het bootje is versierd, niet vergaat. Daarnaast ontvingen zes leerlingen een wildcard voor de Brabantse voorronde van Kunstbende 2022.

Deelnemende scholen
Augustinianum, Eindhoven / Montessori College, Eindhoven / Summa Fashion, Eindhoven / Sint-Joriscollege, Eindhoven / Strabrecht College, Geldrop / De Berkenschutse, Heeze / Carolus Borromeus College, Helmond / Rythovius College, Eersel / WereDi, Valkenswaard / Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther / Jeroen Bosch College, Den Bosch / Peellandcollege, Deurne