10 juni 2020

Innovatie & DuurzaamheidNieuws

De aanpasser wint

Het woord van het jaar – vast iets met corona ­– zal het woord van de eerste helft van de eeuw worden ben ik bang. Niet dat ik bang ben dat het virus niet overwonnen zal worden, maar dat het zorgt voor verandering daar ben ik van overtuigd. De grote vraag in economisch opzicht is; welke bedrijven gaan dit overleven en wie gaan er ten onder?

Om antwoord te vinden op bovenstaande vraag kunnen we misschien wel het beste kijken naar fundamentele veranderingen in het dierenrijk en de 150 jaar oude theorie van Charles Darwin erbij pakken. Het antwoord lijkt dan simpel: “Het is niet de sterkste, noch de intelligentste soort dat overleeft, maar de soort die zich het best kan aanpassen.”

Makkelijk gezegd, aanpassen aan de omstandigheden. Maar hoe dan? Zit dat in je? Kun je het leren? Als bedrijf, als werknemer, als werkgever, maar vooral als mens? Sommigen hebben het in zich, anderen hebben het geforceerd moeten doorstaan. Als je het antwoord niet hebt kun je het maar het beste van anderen leren en jezelf kwetsbaar opstellen..

Ik heb het geluk dat ik in mijn werkzaamheden omringd word door de beste aanpassers die Nederland rijk is: Paralympische sporters. De afgelopen 10 jaar reisde ik over de hele wereld naar toernooien, trainingskampen en oefenwedstrijden met het Nederlands rolstoelbasketbal team (mannen, vrouwen en jeugd) en mocht ik het EK rolstoelbasketbal 2019 voor vrouwen organiseren in Rotterdam. Reizen en evenementen met constante aanpassingen aan een maatschappij die niet altijd ingericht is op de rolstoelgebruiker. Stuk voor stuk sporters met een verhaal over aanpassen als gevolg van een ongeluk, ziekte of trauma. Ieder gaat daar op zijn eigen manier mee om, echter wordt de hoogte van het succes altijd bepaald door de mate van aanpassingsvermogen en veerkracht. Ik heb er mezelf door leren kennen, positief leren denken en een uitdagend levensmotto door kunnen ontdekken. Kortom, een formule die mij in ieder geval het gevoel geeft dat ik om kan gaan met de veranderingen die buiten mijn macht liggen:

identiteit x positiviteit + levensmotto = aanpassingsvermogen

Identiteit

Een belangrijke les over identiteit die ik geleerd heb is dat je eigen identiteit, van jezelf als persoon of dat van je bedrijf, niet hoeft te veranderen omdat alles om je heen verandert. Wees trots, spreek je trots uit en draag je identiteit uit. Voorwaarde is wel dat je jezelf of het bedrijf door en door kent, want dat zorgt voor authenticiteit en de basis van je bestaan. Ik gun het iedere persoon en ieder bedrijf om in iedere situatie zichzelf te kunnen zijn. Want pas dan sta je volledig in je kracht en kun je veel verandering aan.

Toine Klerks, mede-oprichter en -directeur van Basketball Experience NLJe hoeft je eigen identiteit, van jezelf als persoon of dat van je bedrijf, niet te veranderen omdat alles om je heen verandert. Wees trots, spreek je trots uit en draag je identiteit uit.

Positief denken

Het is een kunst op zich om aan iedere situatie een positieve draai te geven. Hoe je het ook noemt, ‘ieder voordeel heeft zijn nadeel’, ‘het glas is halfvol’ of iets anders; het fundament blijft dat als dit een structurele denkwijze word je in ieder geval zorgt voor een verhoogde mate van veerkracht.

Zo zorgt corona ervoor dat:

  • ik meer waardeer wat ooit normaal was en nu niet kan

  • de ontwikkeling van onlineonderwijs een enorme vlucht heeft genomen

  • er in de toekomst meer standaard ic-bedden beschikbaar zullen zijn

  • ik ruimte heb om te reflecteren op mezelf en mijn bedrijf

  • de natuur meer ruimte heeft om te groeien

  • ik me meer verbonden met alle Nederlanders die immers in hetzelfde schuitje zitten

  • ik meer tijd heb voor mijn gezin

  • ik me realiseer hoe goed wij de zorg in Nederland georganiseerd hebben

Levensmotto

De belangrijkste les die ik trek uit de ervaringen vanuit de Paralympische sport is het volgende motto: ‘10% van het leven wordt bepaald door wat je overkomt, 90% door hoe je er mee om gaat.’ Dat betekent ook dat 9 van de 10 keer dat er iets fout gaat, je zelf de oorzaak bent en slechts 1 keer het aan een ander ligt. Dat vergt discipline en zelfreflectie. De andere kant van de medaille is dat je bij 9 van de 10 keer dat iets goed gaat ook degene bent die zich op de borst mag kloppen.

Als ik de eerste twee lessen combineer en daar bovenstaande levensmotto bij optel kan het niet anders dan dat dit bijdraagt aan de hoogte van het aanpassingsvermogen en veerkracht van de mens.

Conclusie: niet de aanhouder maar de aanpasser (over)wint.

Deze column is geschreven door Toine Klerks, mede-oprichter en -directeur van Stichting Basketball Experience NL. Portret van Toine Klerks van Basketball Experience Nederland tijdens een training in Papendal Arnhem met het jeugdteam rolstoelbasketbal. Foto: Peter de Krom.

bron; Coronakrant.nl

Gerelateerd