20 april 2020

Training & OpleidingZorg en Welzijn

Student Fontys maakt beschermingsmiddelen voor zorgverleners

Tweedejaars student Mens en Techniek, Orthopedische (Schoen) Technologie Roman van der Rijt maakt met zijn 3D-printer samen met meer dan 130 vrijwilligers beschermingsmiddelen voor zorgverleners. De vrijwilligers van MAKERS4ALL hebben al meer dan 1500 beschermingsmiddelen geleverd aan (zorg)instellingen door het hele land.

MAKERS4ALL is een vrijwilligersinitiatief dat eind maart 2020 is opgericht om beschermingsmiddelen voor zorgverleners te faciliteren. Toen Roman van het initiatief hoorde, sloot hij zich zonder twijfel aan. De student aan Fontys Paramedische Hogeschool (FPH) is intussen regiocoördinator van Gelderland en draagt zo zijn steentje bij aan het terugdringen van de tekorten aan beschermingsmiddelen in de zorg, zoals gespen voor mondkapjes en gelaatsschermen. Roman: “Op internet had ik al gezien hoe mensen 3D-printers gebruikten om beschermingsmiddelen te maken. Toen het coronavirus in Nederland kwam, ben ik gaan zoeken naar manieren om mijn 3D-printer in te zetten. Ik sloot me aan bij een kleine Facebookgroep van mensen die wilden helpen. Dit groeide vervolgens uit tot MAKERS4ALL.”

De vrijwilligers, of MAKERS, maken met behulp van 3D-printers beschermingsmiddelen zoals face-shields en deuropeners. Deze producten doneren zij aan medewerkers in de zorg die de producten hard nodig hebben, maar niet vooraan staan bij het ontvangen van beschermingsmiddelen. De face-shields en andere beschermingsmiddelen zijn tot nu toe vooral geleverd aan wijkverpleegkundigen, huisartsen, mantelzorgers en personeel in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Vraag en aanbod

Het initiatief MAKERS4ALL heeft als doel MAKERS te faciliteren en verenigen, om zo de MAAK-kracht optimaal te kunnen inzetten. Op de website van MAKERS4ALL kunnen zorgverleners aangeven wat ze nodig hebben. Na het invullen van een formulier op de VRAGERS-pagina, neemt Roman als regiocoördinator contact op met de aanvrager. Roman: “Ik zorg er voor dat de MAKERS weten wat er gemaakt moet worden. Door protocollen weten alle MAKERS wat zij moeten doen om verantwoord en hygiënisch aan de slag te kunnen. Na contact met MAKERS en VRAGERS maak ik een afspraak om de beschermingsmiddelen kosteloos af te leveren.”

Om als MAKER te weten welke items verantwoord zijn om te doneren, verzamelt MAKERS4ALL informatie en worden op de website initiatieven getoond die zich bewezen hebben in de praktijk (en in welke omstandigheden ze veilig in te zetten zijn). Diverse organisaties beoordelen de initiatieven van MAKERS4ALL (in medische en technische zin) of bieden op een andere manier hun expertise, netwerk, materialen of apparatuur aan.

Ook iets doen?

MAKERS4ALL staat nog in de kinderschoenen en is continu aan het ontwikkelen en innoveren. Mensen kunnen op verschillende manieren bijdragen aan deze ontwikkeling. Zo kunnen mensen met een 3D-printer erg makkelijk MAKER worden via de website. Na aanmelding op de MAKERS-pagina kunnen zij meteen aan de slag. Ook het delen van expertise op het gebied van recht, onderzoeken, ontwerpen, social-media en communicatie is welkom. Een andere manier om MAKERS4ALL te helpen is door te doneren via de website. Dit ter compensatie van de uitgaven van de MAKERS voor onder andere het plastic filament waarvan zij gebruik maken om beschermingsmiddelen te printen. Roman: “Als hobbyist met een 3D-printer maak je vooral kleinigheden voor jezelf of vrienden. Dit kunnen handige gadgets zijn of compleet nutteloze hebbedingetjes. Nu maak ik iets wat écht gebruikt wordt en écht helpt. Doordat de nood hoog is bij de ontvangers van de beschermingsmiddelen, merk je dat zij ook echt dankbaar zijn met gratis producten die zij kunnen gebruiken in de praktijk.”

Gerelateerd