14 oktober 2019

Smart Industry Hub Zuid-Nederland: één centraal contactpunt voor slimme productie

Smart Industry of ‘slimme industrie’ is de verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties. Hierdoor ontstaan nieuwe manieren van produceren, businessmodellen en sectoren. Zowel wat het product betreft (specificaties, kwaliteit, ontwerp), als de hoeveelheid, grondstoffen en de levertijd, volgens het motto ‘high mix, low volume, high complexity’. Limburg en Brabant kennen van oudsher veel industrie. Bedrijven en kennisinstellingen werken er intensief samen aan vernieuwing van productieprocessen en producten, vaak met behulp van digitale technologie en data-analyse. Op regionale fieldlabs en campussen in Zuid-Nederland komen veel onderzoeken en ontwikkelingen samen. Zo vormen de Brainport Industries Campus in Eindhoven samen met o.a. Business Park Aviolanda in Woensdrecht, Gate2 in Gilze en Rijen en de Brightlands Campussen in Limburg een netwerk van kennis en innovatie hotspots voor de slimme industrie in Zuid-Nederland. 

Versterking van de concurrentiepositie

In ‘Hub Zuid’ 1 werken tien organisaties samen bij het afstemmen en opzetten van activiteiten rondom innovatiestimulering en ondersteuning. Gezamenlijk doel is om de toekomstige concurrentiepositie van mkb-maakbedrijven zeker te stellen. Deze grote groep bedrijven, staat voor de grote uitdaging de komende tijd flinke stappen te maken met de digitalisering van hun product- en procesengineering, de aansturing en het onderhoud van hun productieprocessen en de inrichting van de productielogistiek. Omdat dat niet zo eenvoudig is, is een rijk palet van subsidies, fieldlabs en projecten opgezet om ondernemers te ondersteunen. 

8 belangrijke transformaties

Ondernemers kunnen met hulp van ‘Hub Zuid’ concreet aan de slag met 8 belangrijke transformaties in de digitalisering van de maakindustrie

1. Slim Produceren

Slim produceren is foutloos produceren. Hiermee bespaart een ondernemer in zijn fabriek niet alleen op kosten, maar kan ook de stap gezet worden naar ‘mass customization’: maatwerk tegen de kosten van massaproductie.

2. Flexibel produceren

Bij flexibel produceren is een fabriek in staat steeds andere producten te realiseren met de kortst mogelijke doorlooptijden, van offerte tot levering en van order tot levering.

3. Slimme Producten

Slimme producten kunnen met hun omgeving communiceren, bijvoorbeeld via het Internet of Things en 5G.

4. Slimme Diensten

Bij slimme diensten beheert en onderhoudt een leverancier de hardware of software die hij geleverd heeft, bijvoorbeeld via het internet of things, 5G of blockchaintechnologie.

5. Digitale Fabriek

In een digitale fabriek zijn alle afdelingen volledig digitaal en veilig verbonden: van kantoor, design, productie en logistiek tot het onderhoud en beheer.

6. Digitale Ketens

Bij een digitale keten zijn bedrijven digitaal verbonden en kunnen ze data uitwisselen volgens internationale standaarden gekoppelde IT-systemen.

7. Duurzame Fabriek

Een duurzame fabriek gaat zuinig om met energie en materialen, bijvoorbeeld omdat ze foutloos produceert, of omdat ze haar product na gebruik weer kan ontmantelen tot herbruikbare componenten.

8. Slim Werken

Bij slim werken helpt de technologie om zware, vieze en gevaarlijke klussen lichter, schoner en veiliger te maken, of om complexe handelingen foutloos uit te voeren. Deze transformaties worden gedreven door nieuwe technologieën zoals: robots, augmented & virtual reality, 3D printing, big data, artificial intelligence en de nieuwste communicatietechnologieën zoals 5G en LoRa. Gerard Blom van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is coördinator van de Smart Industry Hub Zuid-Nederland en van het recent gestarte project Data Value Center – Smart Industry.  “Bedrijven en kennisinstellingen werken nu al in lokale projecten aan de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken, producten en diensten. Door kennis en ervaring te delen kunnen veel meer middelgrote en kleine maakbedrijven stappen zetten in de vernieuwing van hun bedrijf. De partners in Hub Zuid spannen zich gezamenlijk in om informatie over industriële vernieuwing beter te delen en helpen met de implementatie. ”

Concrete stappenplannen

Voor ondernemers die aan de slag willen, kan het knap lastig zijn om te beginnen. Waar moet je zijn? Welke technische en zakelijke uitdagingen zijn er? Waar begin je? Via Smart Industry Hub Zuid-Nederland kunnen ondernemers concreet aan de slag met: adviesgesprekken, smart industry scans, leren-van-elkaar kringen, workshops en informatie-events, innovatieprojecten, matchmaking en trajecten bij fieldlabs. Smart Industry Nederland biedt aanvullende stappenplannen over ondernemen met big data, waarde creëren met Internet of Things, data delen met branchegenoten, etc.  Gerard Blom: “De Hub Zuid beschikt over middelen om de praktische drempels van proef- en implementatietrajecten (kennis, techniek, geld, contacten) te verlagen. Ondernemers met vragen, ideeën of plannen kunnen contact opnemen met een van de Hub Zuid partners of een email sturen naar: hubzuid@smartindustry.nl

Gerelateerd