21 april 2020

Zorg en Welzijn

Pas op voor psychische overbelasting van thuiswerkers – door SalarisNet

Daar zitten we dan, met zijn allen thuis te ploeteren in coronatijd. We werken harder dan ooit en weten bovendien van geen ophouden. Werk en privé beginnen door elkaar te lopen. Pas op, waarschuwen de arbodiensten: psychische overbelasting van thuiswerkend Nederland ligt op de loer.

Pas op voor psychische overbelasting van thuiswerkers

Werkgevers moeten in de komende weken hoge prioriteit geven aan preventie van psychische overbelasting van thuiswerkers in Nederland. ‘We verwachten een uitputtingsslag door de impact van de pandemie op onze sociale structuur’ zegt directielid Marja Sleeuwenhoek van bedrijvennetwerk Zorg van de Zaak.

Psychische overbelasting zorgt voor groei verzuim

Ook andere organisaties waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van langdurig thuiswerken. Zo houdt ArboNed (arbodienst voor het mkb) rekening met een groei van verzuim door psychische overbelasting in de komende maanden. ‘Er is een zorgelijk effect te zien’, zegt directeur medische zaken Jurriaan Penders van ArboNed. ‘Werknemers kunnen moeilijker psychologisch afstand nemen van hun werk, waardoor privé de functie van rust en herstel verliest. Werknemers maken bovendien extra uren. De impact van corona op de economie en onzekerheid over de eigen positie spelen hierin mee. Het is belangrijker dan ooit om als leidinggevende een vinger aan de pols te houden bij werknemers en duidelijke kaders te stellen.’

Met goede afspraken psychische overbelasting voorkomen

Marja Sleeuwenhoek van Zorg van de Zaak benadrukt het belang van preventie van psychische overbelasting door het maken van goede afspraken met medewerkers. ‘Zorg voor laagdrempelige opvang van medewerkers die wat extra hulp en steun nodig hebben in deze hectische periode. Er moet ook beleid komen voor hoe je voormalige coronapatiënten of diens huisgenoten re-integreert.’ ArboNed zegt bij bedrijven een ‘enorme behoefte’ te signaleren aan advies over preventie en maatregelen voor de thuissituatie. Dat zegt ook Oval, de koepel van arbodienstverleners. Werkgevers hebben ook veel vragen over de maatregelen op de werkvloer, zegt directeur Petra van de Goorbergh. Ook zij stelt dat de psychische belasting voor werknemers nu heel groot is.

Zorg voor duidelijke structuur in het werkritme

ArboNed adviseert werkgevers, werknemers en preventiemedewerkers te zorgen voor duidelijke structuur in het werkritme. Wat helpt is om bij het thuiswerk werk en privé goed gescheiden te houden. Zo kunnen medewerkers het gevoel voorkomen dat zij voortdurend ‘aan staan’ en psychische overbelasting voorkomen. Een risico is volgens ArboNed ook dat thuiswerkers vaak overcompenseren. Ze hebben de neiging meer uren te maken omdat ze snel het gevoel hebben tekort te schieten in hun werkzaamheden. Bron: https://www.coronakrant.nl/

Gerelateerd