Partner

13 november 2019

Innovatie & Duurzaamheid

Ondernemen in openheid

De Brabantse economie blijft groeien. Haar geheim? Innovatie en samenwerking. Vooral de high tech en agrifood sector doen het goed in Brabant. De informatie op de Brabant Brand Box is gratis te gebruiken voor een positief verhaal over Brabant. Brabanders steken hun nek uit, de handen uit de mouwen en vieren tegelijk het leven op grootse wijze. Ze staan open voor bijzondere ontmoetingen, delen graag hun kennis en expertise en bieden op veel terreinen meerwaarde in en buiten de regio. Hun gezichten en producten kom je overal tegen. Brabant is booming. In Zuid-Oost Brabant zijn miljardenbedrijven als Philips, ASML en VDL gevestigd. Brainport Eindhoven is een high tech regio van wereldformaat (in Nederland schrijven we officieel hightech). Een broedplaats voor innovatie. Bedrijven, overheid, onderwijs en kennisinstellingen werken er samen aan de producten van morgen. In 2015 investeerden bedrijven in deze regio – eerder door het Intelligent Community Forum (ICF) uitgeroepen tot ‘slimste regio van de wereld’ – ruim € 1,7 miljard aan Research & Development. De innovatieve kracht van Brainport blijkt ook uit het aantal aangevraagde patenten: ruim de helft van alle aanvragen uit Nederland. Nationaal koploper octrooiaanvragen is Philips.

Samenwerking en vernieuwing kenmerken bedrijfsleven Brabant

Volgens Peter Struik, voorzitter van Brabants grootste ondernemingsnetwerk VNO-NCW Brabant Zeeland, doet de Brabantse economie het vooral goed door de maak-industrie. In 2016 werd 27,3% van de Nederlandse industriële toegevoegde waarde in Brabant gegenereerd. Daarbij liften kleine bedrijven veelal mee op het succes van de grote. Bedrijven in Brabant zijn ook verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse export. Vernieuwing en samenwerking zijn volgens Struik de belangrijkste kenmerken van het Brabants bedrijfsleven: “In Brabant kom je via de achterdeur binnen. De lijnen zijn kort; we weten elkaar snel te vinden. En als er iets moet gebeuren, dan zetten we daar samen de schouders onder.” Struik benadrukt dat Brabant de uitvinder is van de Triple Helix. “De nauwe samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven maakt meer mogelijk en is daarmee een belangrijke aanjager van technische innovaties.”

AgriFood Capital en Biobased Delta

Als het om werkgelegenheid en export gaat is – na high tech – agrifood de grootste economie van Brabant. Ook hier draait het om samenwerking, kennisdeling en vernieuwing. In 2020 wil de provincie bij de meest innovatieve, duurzame en slimme agrifoodregio’s van Europa horen, met Noord-Oost Brabant als AgriFood Capital. Deze regio met van oudsher veel agrarische bedrijven zet nu stevig in op high tech vernieuwingen op het gebied van voeding en gezondheid. Ook West-Brabant heeft een sterke agrifood sector. En een sterke chemische sector, met bedrijven als SABIC. Binnen de Biobased Delta Zuidwest Nederland werken deze twee sectoren samen met overheid en onderwijs aan nieuwe technieken om agrarische reststromen om te zetten in biomassa, die vervolgens voor uiteenlopende non-food toepassingen kan worden gebruikt. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

Veel familiebedrijven in Brabant

Brabant kent veel familiebedrijven, meer dan 80.000. De bekendste: supermarktketen Jumbo, autofabrikant VDL, cateraar Hutten en bierbrouwer Bavaria. Die laatste werd in 2015 uitgeroepen tot beste familiebedrijf ter wereld. “Meer dan andere bedrijven zijn familiebedrijven op de lange termijn gericht”, zegt Peter Struik. “Op het doorgeven van hun levenswerk aan de volgende generatie. Ondernemers en werknemers kennen elkaar; de maatschappelijke betrokkenheid is doorgaans groot. Door bijvoorbeeld de buurtclub te sponsoren, dragen de bedrijven bij aan de sociale cohesie. Een mooie traditie.”