Partner

2 februari 2024

Waardig afscheid Stefan Rosu bij Philzuid

Op zaterdag 27 januari is tijdens een drukbezochte afscheidsreceptie in de Groote Sociëteit in Maastricht officieel afscheid genomen van Stefan Rosu als intendant van Philzuid. Naast vele relaties uit het werkveld en de Limburgse en Brabantse politiek, namen ook de leden van de Raad van Toezicht en vele collega’s van Philzuid afscheid. De Maastrichtse wethouder en locoburgemeester Frans Bastiaens reikte Stefan Rosu ‘het Teken van Verdienste’ van de stad Maastricht uit voor zijn grote betekenis voor de stad.

Vanaf de fusie
Wethouder en locoburgemeester Frans Bastiaens van de gemeente Maastricht stipte aan dat Stefan Rosu het orkest niet alleen op voortreffelijke manier door de uitdagende fusieperiode heeft geleid, maar ook verder heeft ontwikkeld. Verder haalde hij aan dat Rosu, naast het onderkomen in Muziekgebouw Eindhoven, gezorgd heeft voor een prachtige eigen repetitieruimte met de nieuwe naam Opus 9, na de verbouwing van de voormalige Theresiakerk in Maastricht.

Architect
Voorzitter van de Raad van Toezicht Rob Stevens looft Rosu als architect van Philzuid, een orkest dat kwalitatief gegroeid is. En dat zich naast het verzorgen van klassieke concerten en opera’s ook als vernieuwer daarvan inzet met een omvangrijk educatieprogramma. ‘Stefan is ook de grondlegger van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music, oftewel het MCICM. Een wereldwijde primeur voor een dergelijk instituut waarbij onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar worden verbonden om naar nieuwe vormen te zoeken om klassieke muziek voor het voetlicht te brengen en daarmee ook nieuw publiek aan te trekken.’ Stevens geeft aan dat onder leiding van Rosu een nieuw toporkest is ontstaan dat breed omarmd en diepgeworteld is in de Zuid-Nederlandse samenleving.

Opvolger
De functie van Rosu wordt ad interim overgenomen door Rob Streevelaar, tot het moment dat er een definitieve opvolger is gevonden. ‘Dat is natuurlijk niet eenvoudig om iemand van een dergelijk kaliber te vinden, maar we hebben toch goede hoop dat dit gaat lukken’, aldus Stevens.

Foto rechten toebehorend aan: Focuss22