Ga terug

10 april 2018

Tilburg Cowboys presenteren Bakkerij Maslow - Boek of Brood

Een boek ruilen voor een brood of andersom? Bij Bakkerij Maslow kan het de komende drie zaterdagen.

Waar heb je het meest behoefte aan, een boek of een brood? Kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys wil met hun nieuwste project Bakkerij Maslow mensen de mogelijkheid bieden hun boeken in te ruilen voor een brood, of een brood in te leveren en met een boek naar huis te gaan, net waar behoefte aan is.

Ruilen naar behoefte Ruilen bij Bakkerij Maslow gaat op basis van eerlijkheid, flexibele marktwaarde en altijd met een hoge gunfactor. Een doktersromannetje kan geruild worden voor een krentenbol, maar voor een grof volkoren krijg je een toch al snel het nieuwste boek van Martijn Neggers. Op goudschaaltjes wordt gewogen of de balans in uw voordeel uitslaat.

Zonder oordeel Iedere ruiler wordt gefotografeerd met het boek en het brood, zonder dat duidelijk wordt wat hij of zij heeft gebracht of mee naar huis neemt. Aan de kijker om het oordeel te vellen: is dit een hongerige kunstenaar die zijn kunstboek verruilt voor een volkoren brood? Of iemand die op een goedkope manier een prachtig boek wil bemachtigen?

Neem een boek of een brood mee Dus heeft u een te volle boekenkast maar een lege broodtrommel? Of juist meer behoefte aan leesvoer? Kom dan zaterdag 14, 21 en 28 april naar de markt op het Koningsplein. Tilburg Cowboys staan van 11:30 tot 16:00 met de Bakkerij Maslow-bakfiets bij de ingang van de bibliotheek.

'Food for Thought' Volgens de behoeften-piramide van de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow kunnen mensen pas kunst en literatuur waarderen en creëren en zich mentaal ontwikkelen wanneer aan fysieke basisbehoeften als eten, huisvesting en veiligheid is voldaan. Simpel gezegd: als je honger hebt, kun je niet van kunst genieten en als je dakloos bent, heb je geen behoefte aan cultuur. Steeds meer Nederlanders leven onder de armoedegrens. Zelfontplooiing, cultuur en kunst is toegankelijk voor velen, zonder dat basisbehoeftes als wonen en voedsel goed verankerd zijn in de samenleving. Daarom biedt Bakkerij Maslow de optie om te ruilen: boeken voor brood, of brood voor boeken. Met Bakkerij Maslow zorgt Tilburg Cowboys letterlijk voor 'food for thought': het project stemt to nadenken. Voedsel of kennis, waar heeft u het meeste behoefte aan?

Over Tilburg Cowboys Tilburg Cowboys is een kunstenaarscollectief dat bekend staat om hun sociale, innovatieve aanpak. Sinds 2001 produceren zij toegankelijke, frisse projecten met een sociaal gezicht. De Cowboys staan midden in de samenleving en observeren hun omgeving van binnen uit. Zij zoeken de interactie op en maken toeschouwers deelgenoot van hun projecten. Hiermee brengen zij verwondering teweeg en zorgen ze voor interactie, gesprek en begrip; kunst wordt door hen gebruikt als bindmiddel in de maatschappij. Tilburg Cowboys kent u wellicht van projecten als de legendarische Kermisprijzen Ruilkraam, Straatfiets, Book To Be of het wereldwijde project Human Rights Tattoo. Zo niet, check dan de website www.tilburgcowboys.nl.