Ga terug

2 november 2018

TECHTREK EINDHOVEN: VERNIEUWERS UIT LISSABON EN ROME LAVEN ZICH AAN BRAINPORT

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=up0IxW-WQ2I[/embedyt]Vernieuwers uit Lissabon en Rome waren deze week de eersten die konden genieten van het nieuwe TechTrek programma, een initiatief van Dispatches Europe en Eindhoven Airport. De eerste editie van het event bracht negen ondernemers, influencers en vernieuwers naar Eindhoven om het lokale ecosysteem te bekijken – een 5-persoons groep uit Lissabon en het 4-persoons team uit Rome. TechTrek is het economische ontwikkelingsinitiatief van Eindhoven Airport dat deze regio wil verbinden met de grote technologische en innovatiehoofdsteden van Europa waar de luchthaven op vliegt. Het idee is om ondernemers, technisch talent en innovatoren in te vliegen met als doel Eindhoven te profileren als een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en bedrijven te starten of uit te breiden.

TechTrek-groep Lissabon Rome EindhovenEindhoven heeft, net als elk ander mondiaal technologiecentrum, talent nodig. “Eindhoven Airport ging daarom op zoek binnen onze netwerken om denkers, ontwerpers, ondernemers, ingenieurs, beïnvloeders, doeners en dromers te ontdekken”, legt Dispatches Europe-oprichter Terry Boyd uit. “Vervolgens brengen we ze hierheen in de hoop dat ze Eindhoven zien zoals wij dat doen: de stad met alle zakelijke mogelijkheden en de beste kwaliteit van leven in Europa.” De twee groepen waren hier maar één dag, dus het doel was simpel: hen Eindhoven van High Tech Campus tot Strijp-S laten zien en met hen praten over zowel het bedrijfsklimaat als de kwaliteit van leven. Boyd: “De luchthaven sponsorde de hele reis, waaronder vliegtickets, grondvervoer, overnachting in de Tulip Inn op Eindhoven Airport en maaltijden, inclusief lunch in de Colour Kitchen op High Tech Campus en diner bij Radio Royaal in Strijp-S. Het ging hier niet om harde verkoop en de stad stelde geen eisen. Maar minstens vijf van de negen TechTrekkers overwegen nu al om hier hun bedrijf uit te breiden of te komen werken. Alle negen vertelden ons dat ze van plan zijn om hier later terug te keren om toekomstige zakelijke mogelijkheden te onderzoeken. Onze vraag aan elke deelnemer was: ‘Is dit wat je verwachtte?’ Het collectieve antwoord was unaniem: ‘Nee, dit is veel cooler.'”

TechTrek Maurits de Beer

Maurits de Beer

TechTrek-bedenker Maurits de Beer, de manager routeontwikkeling van de luchthaven, beschreef een bloeiend, welvarend technisch innovatiecentrum waar het luchtverkeer snel groeit. “Waarom zijn we zo succesvol? Techniek. Alles van computers, zelfrijdende auto’s”, zei hij. Ivar van der Smaal, de innovatiemanager van de luchthaven, voegde eraan toe dat Eindhoven Airport meer een early adopter is dan een R&D-lab voor de luchtvaart. Maar hij merkte op dat er druk is om sneller te innoveren en de luchthaven slimmer en efficiënter te maken door talent, processen en technologie te optimaliseren. “Waarom moeten we veranderen? Omdat we in de komende 50 jaar een verdubbeling van het wereldwijde luchtverkeer zullen zien”, zei hij. “Om daarmee om te gaan, zal de industrie virtual reality, robotica, biometrie, augmented reality, AI en drones moeten omarmen. De grote uitdaging is om technologie te combineren met wat geschikt is voor onze situatie.’

“Wij voorkomen de Derde Wereldoorlog. We maken studenten duidelijk dat ‘de vijand’ gewoon iemand is met wie je een biertje drinkt.”

TechTrek Growwise HTC

Growwise

Op High Tech Campus werd de groep geïnformeerd door vertegenwoordigers van HighTechXL, ASML, OOOOH Studio en het High Tech Campus management. Ook bezochten de gasten het High Tech Plaza startup gebouw, waar ze gesprekken hadden met mensen van Amber en IPOS. GrowWise Research Center, ook op High Tech Campus, was een van de hoogtepunten: Signify’s experimentele LED lichtstadslaboratoria. Hier experimenteren onderzoekers met kunstlicht in combinatie met klimaatregeling om de landbouw binnenshuis te optimaliseren. De groep zag laboratoria vol met sla, aardbeien en kruiden. Een ander hoogtepunt was StudyPortals in het Klokgebouwcomplex. StudyPortals, dat mogelijkheden biedt voor studenten die in het buitenland willen studeren aan universiteiten over de hele wereld, is een van de snelst groeiende scale-ups in Nederland. Het is ook een van de meest onconventionele werkruimtes in Eindhoven, van het dakterras tot aan de samenwerkingsruimtes en de algemene sfeer, cultuur en filosofie. Op de vraag wat StudyPortals doet, zei Rob Janssen “Wij houden de Derde Wereldoorlog tegen”. Wat hij bedoelde, zei hij, was het doel om een generatie studenten te creëren die de wereld helemaal zelf kan ervaren. “Dan kom je erachter dat ‘de vijand’ gewoon iemand is met wie je een biertje drinkt.” Uiteindelijk was Maurits de Beer zeer tevreden met het resultaat. “TechTrek laat echt zien waar het op de luchthaven om draait, het verbinden van internationale professionals met Brainport Eindhoven en vice versa. Een hele dag was echt niet genoeg om alle fascinerende projecten te laten zien die in Brainport gaande zijn. Maar ik denk dat we er wel in geslaagd zijn om een aantal interessante bedrijven te belichten die het verhaal van Brainport Eindhoven in het kort vertellen voor onze internationale gasten.” Foto’s komen van Dispatches Europe. Tekst is gebaseerd op verslaggeving door Dispatches Europe.