Ga terug

6 september 2019

De juiste mix vinden van effectieve IT en veilig werken

Automatisering kan een prachtig instrument zijn om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Met big data en artificial intelligence zijn zelfs nauwkeurige voorspellingen te doen, die managers helpen gerichter de toekomst tegemoet te treden. Er zijn echter tevens bedreigingen in de cyberwereld.

Hoe vind je een mix tussen veiligheid en optimaal gebruik van alle opties?

Van Oers Accountancy & Advies begon in 1964 als regionale adviseur voor ondernemers, door technologische ontwikkelingen heeft het naast de nog steeds sterke binding met de regionale markt tegenwoordig ook een klanten portefeuille opgebouwd met een landelijke dekking. We spreken Gemma Baartmans, Manager Organisatieadvies, en Senior IT & Cybersecurity Adviseur Jörgen Zaadnoordijk. Ze leggen uit hoe je anno nu, als toekomstgerichte organisatie, optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden. Natuurlijk zonder de zorgen van datalekken en andere risico’s, al dan niet online.

Kansen

“Naast de diensten die je mag verwachten van een gespecialiseerde dienstverlener in de accountancy en belastingadviezen, is Van Oers tevens al jaren specialist in organisatieadvies”, vertelt Gemma. Onderdeel daarvan is steeds meer geworden de juiste inrichting van automatisering. Niet alleen dus als belangrijke tool om bedrijfsprocessen te sturen en in te vullen, maar. tevens omdat met bijvoorbeeld algoritmes serieuze voorspellingen te doen zijn over zowel interne als externe ontwikkelingen. De adviseur legt uit: “Dat biedt vooral kansen, die door steeds meer bedrijven met beide handen worden aangegrepen.”

Mensen leren omgaan met IT

Helaas zijn er tevens gevaren die gepaard gaan met al die mogelijkheden. De bedreigingen, deels ingezet door cybercriminelen, ontwikkelen even hard mee. Vanzelfsprekend verzorgt Van Oers geïntegreerde oplossingen en up-to-date bescherming. Volgens Jörgen is een grote oorzaak van mogelijke problemen echter veel dichter bij huis te vinden; “De menselijke factor is veel vaker een oorzaak van dingen die mis gaan. Juist daarom zien we het als belangrijke taak om, naast het implementeren van nieuwe technieken, vooral ook medewerkers te scholen en voor te lichten.”

Meerwaarde

Volgens Baartmans en Zaadnoordijk is er een behoorlijke transformatie gaande bij veel bedrijven. Steeds meer wordt de waarde ingezien van de efficiency die moderne IT oplevert, in bijvoorbeeld het accuraat en snel verwerken van data. Foutmarges nemen enorm af, er blijft meer tijd over voor kernzaken en het overgebleven administratieve werk wordt er aangenamer door. Bovendien betekenen de toegenomen snelheid en betere resultaten al snel een besparing. Als verlengstuk van opdrachtgevers is Van Oers vooral een partner die actief meedenkt en desgewenst blijft monitoren. Gemma: “We komen veel bij onze relaties over de vloer. Bewust natuurlijk, om op de hoogte te blijven van wat er speelt en proactief te kunnen adviseren.”

Collega Jörgen vult aan: “Het is altijd maatwerk. IT-oplossingen als Robotic Process Automation, die softwarematig veel repetitief werk uit handen nemen, moeten natuurlijk wel veilig geïntegreerd worden. Alleen dan levert het werkelijke maximale betrouwbaarheid en winst op.” Deze gedreven koplopers weten duidelijk waar ze over praten. De praktijk moet leidend blijven en veiligheid staat daarbij voorop.