Ga terug

Dit zijn de 5 grootste cybersecurity-risico’s van 2020

Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar van corona. Werkend Nederland verruilde het bureau op kantoor voor de keukentafel, want de pandemie zorgde ervoor dat de meesten van ons thuis moesten werken. Een ware digitale doorbraak voor sommigen, een behoorlijke uitdaging voor security-experts. Ineens waren we namelijk in staat om te innoveren om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat Nederlanders en Belgen het thuiswerken (in aangepaste vorm) als een blijvertje zien. Maar het brengt ook veel veiligheidsuitdagingen met zich mee. Wat zijn die risico’s? We vroegen security-experts (van information security officer, tot product manager, tot CIO) en raadpleegden onderzoeken van onder andere IBM en de Autoriteit Persoonsgegevens.

De vijf grootste uitdagingen op een rijtje:

  1. Privacygevoelige data delen op afstand

  2. Adoptie van wet- en regelgeving

  3. Nieuwe (onveilige) softwareleveranciers

  4. Phishing door cybercriminelen

  5. Publieke WiFi en (onveilige) internet-routers

Grote reputatieschade als gevolg van onveilige communicatieprocessen

De oplettende lezer heeft gelijk in de gaten dat de risico’s vooral gaan om het beschermen van privacygevoelige data. Nu we op afstand door blijven werken, delen we wachtwoorden en login-gegevens, bestanden met persoonsgegevens, (e-mail)adressen, grote Excel-sheets met data, en zelfs kopieën van ID-kaarten of paspoorten met elkaar. Meestal gewoon via e-mail, een chatprogramma, in een videovergadering of zelfs via WhatsApp.

In 2019 werd meer dan 97% (pdf) van alle datalekken in Nederland veroorzaakt binnen deze communicatieprocessen door menselijke fouten. En dus niet door hackers of cybercriminelen (wat veel mensen denken!). Zo’n datalek kan grote reputatieschade veroorzaken en brengt ook nog eens een hoge kostenpost met zich mee (voor het oplossen van het lek, maar ook potentieel een grote boete van de Autoriteit Persoonsgegevens).

marketeers, communicatiespecialisten en cybersecurity-experts moeten in 2020 eens samen om de tafel gaan zitten om de volgende vragen te bespreken:

“Hoe voorkomen we nu eigenlijk dat het fout gaat?”

“En wat zijn de gevolgen voor onze organisatie als het wel fout gaat?”

Cybersecurity-risico 1: Data delen op afstand

Misschien wel het grootste cybersecurity-risico in 2020 is de verwerking van privacygevoelige gegevens op afstand. Om thuis te werken moeten we nu eenmaal veel gegevens verwerken. Als je met klanten of patiënten werkt, is het logisch dat je de digitale snelweg neemt om in contact te komen. Het kan namelijk alleen digitaal als je in quarantaine zit of thuis moet werken, maar toch zorg wil blijven verlenen op afstand. Het kan een online consult zijn, klantenservicecontact, of je wil overleggen met collega’s. We ontvangen en verwerken bijvoorbeeld dagelijks maar liefst 121 e-mails. Daar zit gegarandeerd privacygevoelige informatie bij.

Advies: Laten we een stapje terug doen en herevalueren wat er is gebeurd. Er zijn namelijk wel degelijk maatregelen die organisaties kunnen nemen om veilig thuis te werken. Maatregelen die organisaties nu kunnen nemen om een toekomstbestendig thuiswerkfront te creëren.


Advies: Laten we een stapje terug doen en herevalueren wat er is gebeurd. Er zijn namelijk wel degelijk maatregelen die organisaties kunnen nemen om veilig thuis te werken. Maatregelen die organisaties nu kunnen nemen om een toekomstbestendig thuiswerkfront te creëren.

Cybersecurity-risico 2: Voldoen aan wet- en regelgeving

En laten we wet- en regelgeving niet vergeten. Stel dat er iets misgaat en er belanden gegevens op straat, dan komt de Autoriteit Persoonsgegevens wellicht een kijkje nemen. Heeft jouw organisatie eigenlijk alles dichtgetimmerd?

Zo is er voor organisaties die zorggegegevens verwerken (denk aan ziekenhuizen, verzekeraars, overheidsinstellingen, gemeenten, huisartsen, tandartsen, klinieken, ga zo maar door!) een harde deadline om dit jaar nog te voldoen aan de NTA 7516. Deze norm legt onveilig gegevens delen aan banden. De NTA-norm is een blueprint die waarschijnlijk voor meerdere sectoren gaat gelden in de komende jaren.

Advies: Bespreek eens met de security-experts in jouw organisatie in hoeverre online communicatie volgens wetgeving dichtgetimmerd is voor jouw thuiswerkende collega’s. Als je de NTA 7516 en natuurlijk de AVG (ook bekend als de GDPR) als uitgangspunt neemt, zit je wel goed!

Cybersecurity-risico 3: nieuwe (onveilige) software leveranciers

Om te beginnen maken steeds meer collega’s gebruik van leveranciers als Teams en Zoom om de afstand tot hun klanten, patiënten, collega’s, burgers en opdrachtgevers te overbruggen. Zijn die tools veilig genoeg om bijvoorbeeld een doktersconsult mee te doen? Is het eigenlijk wel handig om bestanden met persoonsgegevens via deze weg te delen? En weten werknemers zonder goede training eigenlijk wel hoe ze deze nieuwe cloud solutions veilig kunnen gebruiken?

Vaak staat of valt een oplossing met hoe hij gebruikt wordt binnen de organisatie. Vraag aan de lezer: weet jij eigenlijk wel hoe je een bestand veilig met collega’s kunt delen? Als het antwoord nee is, ben je waarschijnlijk niet de enige in je organisatie en is een awareness training wellicht een goed idee.

Advies: waarschijnlijk heeft ook jouw organisatie in alle haast een oplossing gekozen, maar betaal je de hoofdprijs en zijn werknemers wellicht helemaal niet tevreden over het gebruik. Doe onderzoek naar cloud-leveranciers, veilige communicatietools en VPN-aanbieders nu we op adem zijn gekomen van de switch naar nieuwe leveranciers. Bekijk goed of deze echt wel voldoen aan de standaarden voor jouw organisatie.

Wilt u graag verder lezen klik dan hier.