12 mei 2020

"Ik kan nog steeds goed luisteren naar wat er leeft en goed verwoorden wat men wil zeggen."

Het is wederom een bewogen tijd voor Henk Krol. ‘Never al dull moment’ voor deze in 1950 in Tilburg geboren politicus, die naar eigen zeggen nog actief zal zijn in het parlement zolang hij gezond blijft en de kiezers hem dat gunnen. Iemand met veel energie die kan terugkijken op een opmerkelijke carrière met wellicht evenveel hoogte- als ook dieptepunten. Van psychologiestudent, journalist, voorlichter, ondernemer tot volksvertegenwoordiger op provinciaal en landelijk niveau. Succesvol pleitbezorger voor minderheden en ook nog buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in Eindhoven. Als nieuwe tweepersoonsfractie voor de Partij voor de Toekomst kruist hij sinds 3 mei jl. verbaal weer de degens in de Tweede Kamer. Opmerkelijk. Overal waar Henk was, ontstond na lange of kortere tijd wel iets van reuring. Daarmee kwamen ook diens successen wel eens in de schaduw te staan. Misschien niet altijd even handig, maar wel vol overtuiging met passie en strijdlust. Zo streed Krol bijvoorbeeld samen met de jurist Wabeke jarenlang voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo- en lesbienneparen. Ons land ging daar op 1 april 2001 als eerste land van de wereld toe over.

Waar komt die haast tomeloze drive om op te staan voor de belangen van anderen vandaan?

Henk Krol: ,,Dat zat er eigenlijk al vroeg in. Zo werd ik al op de middelbare school feitelijk ongevraagd al naar voren geschoven als klassenvertegenwoordiger en werd ik in mijn studententijd als spoedig voorzitter van de studentenraad. Ik kan nog steeds goed luisteren naar wat er leeft en goed verwoorden wat men wil zeggen. Ik heb het altijd een dankbare taak gevonden om mensen een stem te geven, zeker voor de meer kwetsbare mensen die dat nodig hebben”. Krol vervolgt: ,,Na een periode van 11 jaar mijn partij 50PLUS op de rails gehouden te hebben vond ik het welletjes geweest. Het was bestuurlijk gezien een ‘kruiwagen met kikkers die voor veel rumoer zorgde. Door dat geruzie en gekonkel binnen de partij is de aandacht afgeleid van de zaken die echt belangrijk waren, zoals onlangs nog het verbod op discriminatie op basis van leeftijd bij de behandeling van Coronapatiënten.

Waarin onderscheidt je nieuwe partij zich van de oude?

,,Onze nieuwe partij, de Partij voor de Toekomst, die ik samen met Femke Merel van Kooten-Arissen ben gestart, zit bestuurlijk heel anders in elkaar. Onder andere met behulp van digitale middelen is feitelijk sprake van een doorlopend congres, waarbij de leden anders dan bij een ‘papieren lidmaatschap’, meedoen aan het meedenken over- en ontwikkelen van politieke standpunten. We hechten aan directe democratie, ook binnen onze eigen partij. Ik wil, ondanks mijn gezegende leeftijd, nog zolang mogelijk door mits ik gezond blijf en de kiezers mij relevant vinden als hun vertegenwoordiger in de kamer. Het is nu aan de mensen thuis om dat te beoordelen. Ik keek reikhalzend uit naar eerste opiniepeiling door Maurice de Hond. Al hebben we bij de peiling maar één zetel, de mensen hebben tenminste begrepen dat je bestaat en dat we relevant zijn.

Wat heb je geleerd van je tijd als ondernemer. Je was onder andere DGA van beheermaatschappij BPG en webwinkel Gay-tel die failliet gingen?

,,Het zijn ervaringen waarvan je op het moment dat het fout gaat goed buikpijn hebt, maar die je ook vormen als mens die moet omgaan met verlies en teleurstelling als je geesteskind ondanks je inspanningen mislukt. Ik denk dat veel ondernemers zich daarin zullen herkennen. Als je thuis in je eentje stil in je stoel blijft zitten gebeurt er niks. Ik kan me dan ook echt goed verplaatsen in de positie van ondernemers. Voor mijn gevoel zijn er veel te weinig voormalige echte ondernemers in de kamer ‘met modder aan de voeten’. Als je slaagt heb vier je succes als je faalt wordt je verguisd. Maar het zijn wel de ondernemers die zorgen voor werkgelegenheid en die onze economie draaiende houden. Ze verdienen dan ook onze onvoorwaardelijke steun.

En mocht het bij de volgende verkiezingen voor jou onverhoopt toch klaar zijn met de politieke carrière van Henk Krol, rest dan nog slechts het maken van uitgebreide wandelingen met de hond door de schone Brabantse natuur?

De hond van Krol blaft instemmend op de achtergrond, maar Krol antwoordt lachend; ,,Nee hoor, ik ga me zeker niet vervelen. Die wandelingen met de hond doe ik nu al. Maar ik wil dan ook wel heel graag wat meer tijd besteden aan mijn functie als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in Eindhoven. Ik vind dat een eervolle functie. Ik ben daarin geen selectieve ‘trouwfeestambtenaar’ voor de happy few, maar juist iemand die regelmatig ‘ad random’ enkele willekeurige stellen in de echt mag verbinden. Het is heel bijzonder. Je duikt ermee diep in het privéleven van mensen die jou echt in vertrouwen nemen en hun ziel en zaligheid verkopen om inhoud te geven aan hun huwelijksplechtigheid. Je treft een doorsnede van de samenleving, gaat op huisbezoeken in achterstands- en villawijken en hoort dan wat echt leeft bij de mensen. Uitdaging is om dat te vertalen naar een waarin ze zich herkend en erkend voelen, dat is de uitdaging. Ook in de politiek.”

Foto: Adri van Esch

Door Jack Monde, redacteur Brabant Business Media

Gerelateerd