19 mei 2020

HRMNieuws

Hoe ga ik om met de beschikbare ruimte in een 1,5-meter kantoor? – door Heyday Facility Management

Het bewaren van 1,5 meter afstand verandert het kantoor zoals we het kennen compleet. Een werkgever kan slechts een bepaald aantal personen toelaten om een veilige afstand tot anderen te garanderen en zal ook de indeling van werkplekken moeten aanpassen. In een 1,5 meter kantoor is voor minder personen plek: er zijn minder werkplekken en vergadermogelijkheden. Je krijgt te maken met een bezetting die meer is uitgesmeerd over de week en minder pieken bevat.

Twee vragen aan Pim Schoeman, Projectmanager iBASX bij HEYDAY.

Welke veranderingen kan ik doorvoeren om zo efficiënt mogelijk om te gaan met beschikbare ruimte?

“In elke werkomgeving is de eerste stap kijken welk aantal werkplekken nog verantwoord is. Hiernaast is het belangrijk om duidelijk zichtbaar te maken welke werkplek je nog wel en vooral ook niet meer kan gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om werkplekken te verplaatsen of zelfs te verwijderen, tussenschotten te plaatsen en door middel van 1,5-meter zones aan te geven op welke afstand je van andere gebruikers moet blijven. Kijk hierbij ook goed naar de afstand tussen de werkplek en bijvoorbeeld een wandelroute of koffieautomaat. Mijn tip: bekijk de werkomgeving als geheel om te kijken waar zich knelpunten voordoen.”

“Je ontkomt er niet aan dat een kantoorpand minder werkplekken heeft per vierkante meter dan voor de crisis, hoewel je wel zoveel mogelijk werkplekken beschikbaar wilt houden. Essentieel in deze situatie is dat je controle houdt over het aantal personen dat zich tegelijkertijd in het pand bevindt, om te voorkomen dat de 1,5-meter grens niet meer geborgd kan worden. Het is ons advies om te werken op basis van reservering en een systeem in te schakelen dat dit mogelijk maakt. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers die naar kantoor komen gegarandeerd een werkplek tot hun beschikking hebben. Bovendien voorkom je zo dat medewerkers onnodig ‘rondzwerven’ door het pand.”

“Ik ben binnen HEYDAY betrokken bij iBASX, een app waarmee we in de normale situatie bezettingsgraadmetingen uitvoeren en gebruikers de mogelijkheid bieden om werkplekken, vergaderruimtes of facilitaire services te reserveren. Een app zoals iBASX kan hierin ondersteunen, door een bepaald aantal werkplekken ter beschikking te stellen en de reservering van deze werkplek als ‘toegangskaartje’ voor het kantoorpand te hanteren. Op deze manier houd je ook direct het aantal personen in het pand onder de gestelde norm en helpt de app om de stroom aan medewerkers beter te reguleren, door gebruikers te attenderen op bepaalde delen van een pand waar het drukker of juist minder druk is.”

Wat is de grootste uitdaging?

“De communicatie met medewerkers zal de grootste uitdaging zijn. Hoewel men ondertussen al wat gewend is aan de 1,5-meter in het dagelijks leven, zal dit op kantoor weer een nieuwe situatie zijn. Een mens vervalt snel in oude gewoontes. Om het werken op kantoor weer mogelijk te maken, zullen er ‘regels’ ingevoerd moeten worden; bijvoorbeeld dus het reserveren van een veilige werkplek alvorens je naar het kantoorpand toekomt. Er moet wel veel aandacht aan worden besteed, zodat mensen zich hier ook aan blijven houden. En duidelijke afspraken maken.”

Voor een succesvolle implementatie van social distancing op kantoor is een integrale aanpak aan te raden. Naast het doorvoeren van fysieke aanpassingen is aandacht voor het gebruik van de werkplek cruciaal om gebouwgebruikers goed te begeleiden en verkeersstromen juist te managen. In deze whitepaper zetten we uiteen welke punten aandacht nodig hebben.

Bron: https://www.coronakrant.nl

Gerelateerd