4 mei 2020

SportNieuws

Hans van Breukelen over zijn boek ‘Maak je comeback’: “Wat je ook overkomt, er gaat altijd ergens een deur open.”

Hans van Breukelen viel in een diep zwart gat nadat hij in augustus 2017 opstapte als technisch directeur van de KNVB. In het jaar voor zijn vertrek leek hij in zijn functie niets goed te kunnen doen. In 2018 vond Van Breukelen zichzelf opnieuw uit en daar had Benno Diederiks, trainer/coach in levenskunst, een flinke hand in. Samen schreven ze het boek: ‘Maak je comeback’, dat vorig jaar het best verkochte managementboek was. Even voor de duidelijkheid: het gaat niet om een comeback van Van Breukelen als keeper, maar wel over hoe je tegenslagen kunt overwinnen. “Iedereen krijgt te maken met tegenslagen. De kunst is hoe je ermee omgaat…”

Ja, Van Breukelen (bijna 64) is ‘flink met de billen bloot gegaan’ bij Benno Diederiks, vertelt de oud-keeper van het Nederlands elftal, FC Utrecht, PSV en Nottingham Forrest. “En dat was ook hard nodig”, vertelt hij openhartig. “Toen ik Benno leerde kennen, na die KNVB-periode, zat ik behoorlijk diep. Het was ook niet de eerste keer in mijn leven dat ik met grote tegenslagen te maken kreeg. De belangrijkste vragen die Benno mij stelde, waren: ‘Wat heb je er daadwerkelijk voor over om een nieuw leven te gaan leiden, om een comeback te maken?’ En: ‘Waarom ben je ooit keeper geworden, wat waren je oorspronkelijk drijfveren?’ ”

Ik was door de jaren heen mezelf verloren, kon nauwelijks meer genieten van het spel.
Hans van Breukelen

“Ik schrok toen ik mezelf beter leerde kennen door de vragen die Benno mij stelde. Ik kwam erachter dat ik als keeper nooit compromissen heb kunnen en willen sluiten, dat ik zo ontzettend gefocust ben geweest dat alles ervoor moest wijken en dat het altijd om mij is gegaan.” Maar dat zijn toch juist de eigenschappen die iedere topsporter nodig heeft? Van Breukelen: “Jazeker. Maar het was voor mij, terugkijkend, beter geweest als ik wat meer de middenweg had bewandeld. Ik ben van nature een verbinder, maar daar kon ik als keeper weinig van laten zien. Ik was vaak een arrogant en naar ventje tussen de palen, althans, zo werd ik door velen gezien. Ik was door de jaren heen mezelf verloren, weggedreven van de oorspronkelijkheid. Ik kon nauwelijks meer genieten van het spel, was alleen gefocust om geen fouten te maken, wilde me altijd maar bewijzen. Ik was mijn eigen grootste criticus, had sterke, negatieve energievretende gedachtes. Het was nooit goed genoeg.”

Van Breukelen heeft nieuwe vaardigheden geleerd: van ik naar wij, van ongeduldig naar geduldig, van realiseren naar creëren, van daadkracht naar laissez-faire (laten gaan). “Als je na een grote tegenslag een echte comeback wilt maken, dan is het de kunst om jezelf te willen, kunnen en durven vernieuwen, om de regisseur te worden van je eigen leven, van je mentale innovatie. Dat heb ik van Benno geleerd. Overigens is dit boek ook interessant voor mensen die geen grote tegenslagen hebben gekend, maar zichzelf wel willen vernieuwen. Want waarom moet je eerst flink op je bek gaan om beter te willen worden?”

Urgentie voelen voor een comeback

Het is geen geheim dat Van Breukelen grote tegenslagen in zijn leven heeft gehad. Op professioneel gebied was dat het geval toen Rinus Michels hem in 1987 passeerde voor het Nederlands Elftal, vertelt Van Breukelen. Een jaar later won Van Breukelen overigens met het Nederlands elftal wel het EK.
Het jaar bij de KNVB, 2016-2017, hakte er emotioneel ook nogal in. “Ik lag toen ontzettend onder vuur.” Op privégebied was het overlijden van zijn vrouw Karen in 2009 een immens verlies. Hans bleef achter met drie kinderen. “Soms haalt het leven je in”, zegt Van Breukelen. “Dan valt alles even stil. Maar wat ik heb geleerd is dat wát je ook overkomt, er altijd weer ergens een deur voor je opengaat. Maar je moet die deur wel willen zien en durven openen. Zo heb ik de liefde weer gevonden en ben inmiddels getrouwd met een hele lieve vrouw. Wat heel belangrijk is: je moet de urgentie voelen om een comeback te kunnen maken. Begin anders niet aan het 8-stappenplan want het werkt alleen als je écht wilt.”

‘Waar heeft het leven jou voor uitgevonden?’

De comeback van Breukelen betekent onder meer dat hij aan het schrijven is geslagen en als coach en trainer de 8-stappenmethode van Benno Diederiks aan anderen doorgeeft. “Als ik coach, is een van mijn eerste vragen aan mensen: ‘Hoe groot is jouw urgentie om écht een comeback te willen maken?’ Als ik dan doorvraag, blijken veel mensen het eng te vinden om daadwerkelijk stappen te zetten. Ik vraag dan: ‘Waar heeft het leven jou voor uitgevonden?’ Die vraag helpt om door te pakken. Wat ook goed werkt, zijn de vragen: ‘Ga eens terug naar een moment in je leven dat je je echt gelukkig voelde. Wat deed je dan, dacht je dan, voelde je dan? En hoe zou je weer in zo’n situatie terug kunnen komen? Wat zou je dan voor stappen moeten zetten?’

Zelfstandig ondernemer en corona

Hans van Breukelen is al 30 jaar (met enkele tussenpozen) zelfstandig ondernemer. Hij profileert zich onder anderen als dagvoorzitter, spreker, trainer, coach en nu als schrijver. Een tweede boek, een verdieping van ‘Maak je comeback’, is al in de maak. Heeft hij met het 8-stappenplan adviezen voor ondernemers in deze coronatijden? “Ik raad iedereen aan om alleen energie te stoppen in zaken die je kunt beïnvloeden. Vraag hulp en steun aan je directe omgeving! En durf je vooral kwetsbaar op te stellen. Bij mij is ook veel weggevallen. Richting het EK werd ik als oud-international natuurlijk voor van alles gevraagd. Er bleef weinig over. Maar ik laat me niet meer kisten. Wat ik hoop dat overblijft uit deze crisis zijn drie zaken die ik nu ervaar: waardering voor elkaar, elkaar durven aanspreken en solidariteit.”

Durf en focus!

Het boek ‘Maak je comeback’ van Benno Diederiks en Hans van Breukelen geeft tools om tegenslag om te zetten in nieuwe kansen. Het boek stond in 2019 85 dagen op nummer 1 van Managementboek.

Diederiks en Van Breukelen beschrijven in acht stappen hoe je jezelf opnieuw kunt uitvinden. Het persoonlijke verhaal van voormalig topkeeper Hans van Breukelen loopt als rode draad door dit boek. Van Breukelen vertelt openhartig hoe hij met behulp van Diederiks’ comebackmethode de persoonlijke en professionele tegenslagen in zijn leven heeft overwonnen.

Benno Diederiks zegt over zijn methode: ‘Durf, neem risico’s, maak keuzes, maak fouten, focus, volhard in wat je doet en schrijf je eigen scenario’s. Want er is maar één regisseur van je eigen leven, en dat ben jij’.

De acht stappen die in het boek beschreven worden, zijn: vallen, rehabilitatie/urgentie, inzicht, willen, kunnen, durven, mogen, en regie over eigen scenario’s.

De opbrengsten van dit boek worden geschonken aan Support Casper (Stichting Overleven met alvleesklierkanker). Er is al 25.000 euro overgemaakt en er komt nog meer.

Bron: https://www.coronakrant.nl/

Gerelateerd