27 augustus 2020

Food (agri)Lifestyle

De FoodUp Academie komt er weer aan!

In januari 2021 start de vierde editie van onze FoodUp Academie. De FoodUp Academie geeft je in vijf academiedagen een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Ga je mee?

Ben jij een voedselprofessional, ondernemer, beleidsmaker, student of op een andere manier actief in de Brabantse landbouw en voedselsector? Wil jij meer weten van en/of actief aan de slag met een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem? En wil jij je omringen met een netwerk van veranderaars? Meld je dan nu aan voor de vierde FoodUp Academie.

In onze provincie zitten de beste ondernemers, er is ontzettend veel kennis, een rijk landschap en onze inwoners houden van lekker eten. Tegelijkertijd zien we dat Brabant als geheel duurzamer, gezonder en eerlijker voedsel voort moet gaan brengen met alle uitdagingen die daarbij horen, op verschillende niveaus. Daarom organiseren we deze academie voor koplopers uit de agrifood sector. Om jullie zo verder op weg te helpen, in contact te brengen met interessante mensen en om samen na te denken over jullie toekomstbeeld en de rol die jij wilt vervullen in dit voedselsysteem.

Wat is de FoodUp Academie?

De FoodUp Academie geeft je in vijf academiedagen een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Het programma van vijf dagen biedt ruimte voor zowel theorie als praktijk, maar ook leren van elkaar is een belangrijk onderdeel. We geven je kennis en inspiratie die je kunt gebruiken in jouw dagelijkse werk. Ook denken alle deelnemers met elkaar mee bij individuele vraagstukken. Je krijgt toegang tot een breed netwerk van (Brabantse) voedselveranderaars. De FoodUp Academie is een initiatief van FoodUp Brabant.

Maarten Lockefeer, Keukenconfessies: 
“Door de FoodUp Academie kwam ik op plekken  
waar ik anders niet zo 1, 2, 3 terecht zou komen”

5-daagse reis

Tijdens de academie verdiepen we ons in vijf dagen in het veranderende voedselsysteem. De dagen starten tussen 8.30 en 9.30 en eindigen tussen 17.00 en 18.00 met uitzondering van de eerste dag. De academiedagen vinden plaats op verschillende inspirerende locaties in Brabant. De reis begint bij het huidige voedselsysteem. Waar komen we vandaan en waar staan we nu. Een groot deel van het programma wijden we aan het voedselsysteem van de toekomst. Wat zij de verschillende scenario’s. Hoe komen we daar? Waar loop je tegenaan? Het programma is een aaneenschakeling van excursies, presentaties en gesprekken met pioniers uit het Brabantse voedsellandschap.

Eigen vraagstuk

Je maakt niet alleen kennis met het Brabantse voedsellandschap en de mensen die daarin actief zijn. Er is ook veel ruimte om kennis te maken met de andere deelnemers van de academie. Je hoort wat hun drijfveren en uitdagingen zijn en je krijgt de gelegenheid om je eigen vraagstuk verder te brengen al dan niet met hulp van de andere deelnemers.

Programma

1e Programmadag: 15 januari 2021
De eerste dag staat in het teken van kennismaking met de groep en de transitie van het voedselsysteem. Ook kijken we naar je persoonlijke vraag: waar wil jij mee aan de slag. We sluiten de eerste dag gepast af met een heerlijk diner waarbij diverse voedseluitdagingen aan bod komen.

2e Programmadag: 22 januari 2021
Hoe ziet ons huidige voedselsysteem eruit en hoe zijn we hier gekomen? We verdiepen ons in het politieke systeem. Welke rol heeft de overheid? En wat is de impact van Europa op de voedselproductie- en verwerking in Nederland? Ook bezoeken we een primair bedrijf en gaan met de ondernemer in gesprek over zijn uitdagingen. We verplaatsen ons letterlijk in de schonen van de boer en kijken wat de invloed is van ons koopgedrag en wet- en regelgeving op het runnen van een boerenbedrijf.

3e Programmadag: 5 februari 2021
De geschiedenis vertelt ons veel over nu en laat ons begrijpen waar sommige patronen vandaan komen. Daarom gaan we in gesprek met een transitiedeskundige. En we kijken naar een beweging van voedselafzet. Welke rol heeft de supermarkt en welke initiatieven zien we om op een andere manier te genieten van lekker en goed eten?

4e Programmadag: 26 februari 2021
Door Corona zijn we ons nog meer bewust van onze gezondheid. Laten we eens kijken naar een gezond voedselsysteem. Wat is de impact van voedsel op onze omgeving en ons lijf. En welke initiatieven spelen hierop in?

5e Programmadag: 12 maart 2021
Het is alweer de laatste academiedag. Laten we eens kijken naar de impact van de prijs van ons voedsel. Hoe waarderen we voedsel op de goede manier? Ook kijken we naar de impact van prijzen en voedsel op de horeca. Hoe gaat de horeca eigenlijk om met de voedseltransitie. We blikken ook terug op onze eigen transitie en sluiten de dag op passende wijze af.

Angelique Hermens, gemeente Sint Anthonis:
“Ik ben burger, consument én beleidsmedewerker.  
In al die rollen deel ik nu mijn kennis uit de Academie”

Meld je nu aan!

Wil jij ontdekken wat en hoe je kunt bijdragen aan de verandering van het voedselsysteem? En ben je beschikbaar op de vrijdagen 15 en 22 januari, 5 en 26 februari en 12 maart 2021? Schrijf dan een motivatiebrief en CV (beide maximaal 1 A4 of video) en stuur deze vóór 2 november 9.00 uur naar academie@foodupbrabant.nl. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Beantwoord in je motivatie de volgende vragen (ongeveer een alinea per vraag):

  • Waarom wil je meedoen?

  • Wat is op dit moment jouw grootste voedselvraag waarmee je graag aan de slag wil gaan?

  • Hoe ziet jouw ideale voedseltoekomst eruit?

Na aanmelding ontvang je een bevestiging en uitnodiging voor een kennismakingsgesprek in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. We hebben ruimte voor zo’n twintig deelnemers aan de FoodUp Academie. Dus ben er snel bij!

Eigen bijdrage

De FoodUp Academie is een traject van vijf intensieve academiedagen. We vragen de deelnemers een eigen bijdrage van 300 euro (incl. BTW). Dit is inclusief lunches en diner. Mocht deze eigen bijdrage echt een probleem zijn, neem dan contact op met de organisatie

Gerelateerd